Infofinanciar > Esential > Declaraţie inedită la Forumul Top Angajatori: „Avem rezultate, nu și loialitate”
Esential

Declaraţie inedită la Forumul Top Angajatori: „Avem rezultate, nu și loialitate”

Capital Top Angajatori credit Răzvan Vâlcăneanțu

Forumul Capital Top Angajatori a reunit astăzi, la ora 11, personalități de seamă. Ele provin din domenii legate de afaceri, tehnică și formarea forței de muncă. Primul panel a avut drept invitați personalități precum profesorul Anton Ficai și managerul-pedagog Corina Neagu. Lor li s-au alăturat Sorin Faur, psiholog, Ioana Petrea, managing director, dar și Mircea-Dumitru Miclău. Ultimul dintre invitați lucrează la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și a venit cu date concrete despre realitatea din teren.

Subiectele discutate în cadrul dialogului, moderat de Robert Turcescu, au fost variate. Principalele puncte de interes, însă, au fost reprezentate de nevoile profesionale ale generației Z. Un alt subiect, care s-a întins inclusiv la panelul următor, de legislație, a fost acela privitor la forța de muncă din străinătate. În contextul în care retenția este din ce în ce mai fragilă, iar exodul romînesc e un fenomen bine documentat, muncitorii est-asiatici par soluția. Este așa?

Tranziția și loialitatea, cuvinte-cheie la Top Angajatori

Ioana Petrea a identificat laitmotivele discuțiilor de la Forum. Au fost discuții pasionante și ample, însă o sinteză a fost următoarea:

„Aud nişte cuvinte-cheie: tranziţie, loialitate. Am doi clienţi care mă anunţă că oamenii angajaţi din ţări externe demisionează după maximum un an pentru că România e o ţară de tranziţie. Stau la noi şi după pleacă în Italia. Ei nu vor înlocui forţa de muncă pe termen lung. Știu situații în care foarte mulți oameni, patiseri, nu se angajează, pentru că trebuie să ia copilul de la școală. Oamenii digitalizați merg spre sfera de performanță, ceea ce dă plusvaloare. Minusul acestei situații e că au foarte multe solicitări. Lucrat remote, securitatea financiară, nu mai e „pe vremea mea”. Aș putea folosi această dinamică ca o oportunitate punând omul potrivit pe poziția potrivită. Mai puțin merge direcția aceasta de formare, nu mai au răbdare să parcurgă aceste etape”, a spus Ioana Petrea.

Astfel, ea a adus în discuție faptul că există un conflict între angajatori și persoanele care vor să intre pe piața muncii după facultate. În vreme ce angajatorul vrea să formeze, mulți tineri sunt deja formați într-o anumită direcțioe și au cerințe clare și chiar rigide cu privire la ceea ce au de oferit.

Dorința de a munci, dar în ce condiții?

Mircea-Dumitru Miclău a spus și el că tinerii din România sunt dornici de muncă, problema rezidă însă la nivelul orizontului de așteptare. Conflictul este descris și de Ioana Petrea astfel:

„Angajatorii vor să formeze. Dar candidatul vrea? Cel care nu și-a găsit direcția profesională încă e bun de format. Dar am văzut și tineri de 24 de ani care au experimentat în timpul facultății și știau deja ce, cât pot și vor să livreze.

De exemplu: vreau 6 ore pe zi, hibrid, să iau interviuri directe, dar și de acasă. Sunt orientați spre rezultate, ceea ce e minunat, dar se pierde din loialitate. Unii se atașează de colegi, dar din ce în ce mai puțin. Nu e neapărat un lucru negativ, dacă noi ne uităm și la lucrurile pozitive. Pe partea de formare, trebuie căutați tineri dispuși să parcurgă aceste etape de formare”, a spus managing partnerul.

Forumul poate fi urmărit integral pe pagina de YouTube HAI România.