Infofinanciar > Info > Deciziile de recalculare a pensiilor ajung la seniori! Când se livrează acestea
Info

Deciziile de recalculare a pensiilor ajung la seniori! Când se livrează acestea

pensii speciale (sursă foto: stitileprotv.ro)
sursa foto: arhiva companiei

Deciziile de recalculare a pensiilor conform Legii nr. 360/2023 vor fi trimise pensionarilor prin Poșta Română între 15 și 31 august 2024. Anunțul a fost făcut de Casa Națională de Pensii Publice.

Instituția a precizat că până acum nu a fost transmisă nicio decizie de recalculare a pensiilor conform Legii 360/2023. Această clarificare a fost necesară din cauza unor informații apărute în spațiul public despre „scăderea pensiilor”.

Dosarele de pensionare sunt verificate periodic de specialiștii caselor teritoriale de pensii. Dacă se descoperă erori, se emit decizii de revizuire.

Deciziile de recalculare a pensiilor ajung la pensionari

„Activitatea de reverificare se efectuează încă de când există sistemul de pensii, (începând Legea nr.27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 şi Legea nr. 263/2010). Dacă sunt constatate erori, se emit decizii de revizuire. Aceste decizii sunt, după caz, ori de majorare a cuantumului pensiei, ori de diminuare. În cazul majorării, sumele sunt acordate de îndată, într-o singură tranşă, iar în cazul diminuării sumele se achită eşalonat”, explică CNPP.

În 2023, Corpul de Control al CNPP a emis 870 de decizii după verificări. Pentru 361 de dosare, pensiile au fost majorate. Pentru 509 dosare, s-a impus recuperarea debitelor. Reprezentanții CNPP afirmă că numărul situațiilor de revizuire a scăzut constant de la an la an.

„Aceste decizii de revizuire nu au nicio legătură cu aplicarea Legii nr. 360/2023 care reformează sistemul public de pensii. Deciziile de recalculare în baza Legii nr. 360/2023 vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin Poşta Română tuturor pensionarilor în intervalul 15-31 august”, a transmis Casa Naţională de Pensii Publice, potrivit Digi24.

Noua lege a pensiilor urmărește să încurajeze munca și să ofere beneficii seniorilor care au contribuit ani de zile la bugetul statului. Recalcularea pensiilor se va baza pe punctele de stabilitate, fiecare punct valorând 81 de lei.

După 35 de ani de muncă, un senior poate primi 500 de lei în plus la pensie. De asemenea, poate primi și 900 de lei pe baza punctelor de stabilitate.

Cum se calculează pensiile

Formula este simplă: VPR x Numărul total de puncte.

Numărul total de puncte include puncte de contributivitate, stabilitate și perioade asimilate și necontributive. Punctele de necontributivitate se acordă pentru anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte pe an). Punctele de contributivitate se obțin din anii de muncă.

Punctele de stabilitate se acordă astfel:
– 0,50 puncte/an pentru anii 26-30 de muncă
– 0,75 puncte/an pentru anii 31-35
– 1 punct/an pentru anii 36-40 și mai departe.