Infofinanciar > Info > De ce dăm cadouri de Crăciun? Tradiție creștină sau globalism ”american”
Info

De ce dăm cadouri de Crăciun? Tradiție creștină sau globalism ”american”

libertatea.ro
FOTO: libertatea.ro

La fel ca multe alte tradiții populare de Crăciun, oamenii fac schimb de cadouri de foarte mult timp. Chiar dacă tendințele și gusturile în materie de cadouri se pot schimba, gestul de a achiziționa, de a pregăti și de a dărui ceva de valoare prietenilor și familiei este ceva ce a fost onorat de mii de ani de oameni din întreaga lume pentru a celebra perioada festivă.

Astăzi, oferirea de cadouri unii altora constituie o parte centrală a zilei de Crăciun, multe familii dedicând mult timp acestui obicei. Pentru copii, dar și pentru unii adulți, șansa de a primi cadouri este adesea punctul culminant al sezonului festiv.

Oferirea cadourilor este un eveniment atât de sărbătorit în lumea occidentală, încât în jurul său s-au dezvoltat industrii uriașe, miliarde de lire sterline, euro și dolari sunt cheltuite în fiecare an pentru crearea, comercializarea și distribuirea de produse pe care oamenii le pot cumpăra unii pentru alții.

Cu toate acestea, este important să știm exact cum a început această tradiție consacrată și ce reprezintă ea, fie și numai pentru a ne asigura că nu pierdem din vedere ce înseamnă cu adevărat cadourile pe care ni le oferim unii altora în această perioadă agitată a anului.

De unde provin cadourile de Crăciun?

Oferirea cadourilor de Crăciun este o tradiție creștină care este practicată pe scară largă în întreaga lume. Cu toate acestea, această practică nu este însă ceva exclusiv creștinismului, deoarece mai multe alte religii marchează sfârșitul anului cu un obicei similar, cum ar fi festivalul evreiesc al luminilor Hanukkah sau sărbătoarea hindusă Pancha Ganapati în onoarea Domnului Ganesha.

amazon.com

Sursă foto: amazon.com.  Cadouri de Crăciun

Pentru creștini, cadourile oferite de Crăciun sunt simbolice pentru omagiile aduse Pruncului Iisus de către cei trei magi după nașterea sa, în timpul poveștii Nașterii Domnului. Noul Testament din Biblie îi descrie pe cei trei magi, Melchior, Caspar și Baltazar, călătorind spre locul nașterii lui Iisus urmărind o stea și, la sosire, oferindu-i acestuia daruri de aur, tămâie și smirnă.

Cu toate acestea, tradiția oferirii de cadouri s-a extins cu mult înainte de fondarea creștinismului, având rădăcini în festivalurile vechilor romani – în special în festivalul Saturnalia, în cadrul căruia se mulțumea pentru darurile oferite de zeul agricol Saturn. Sărbătorile aveau loc între 17 și 23 decembrie și erau celebrate cu un sacrificiu și un banchet public, urmat de oferirea de cadouri private, petreceri continue și o atmosferă sălbatică în care se renunța la rangul social. În timpul acestei sărbători, sclavii erau considerați egali cu stăpânii lor, iar libertatea de exprimare era îmbrățișată.

a zi în care se făcea schimbul de cadouri era cunoscută sub numele de Sigillaria și avea loc pe 19 decembrie. Întrucât cadourile de valoare erau în contradicție cu spiritul sezonului, romanii schimbau obiecte mai modeste, cum ar fi lumânări, figurine de sezon și „cadouri cu glume”, care erau concepute pentru a-i amuza sau îngrozi pe ceilalți invitați. Eticheta dicta că, cu cât cadoul era mai josnic, cu atât mai puternică era legătura de prietenie pe care se spunea că o reprezintă. Unii șefi dădeau adesea un bacșiș cunoscut sub numele de „sigillarcium” clienților sau angajaților lor pentru a-i ajuta să își cumpere cadourile.

Spre deosebire de multe dintre cele mai multe festivaluri culte organizate în Imperiul Roman, Saturnaliile erau sărbătorite pe scară largă în toate teritoriile Romei la sfârșitul anului calendaristic. Întrucât era un festival foarte iubit datorită atmosferei sale lipsite de griji, a ofertei generoase de cadouri și a distracțiilor fastuoase, oamenii erau mai puțin înclinați să renunțe la tradițiile sale populare. Acest lucru a făcut mult mai greu de gestionat atunci când status quo-ul religios s-a schimbat în Imperiu.

Când a început tradiția creștină a cadourilor de Crăciun?

Convertirea împăratului Constantin la creștinism în anul 312 d.Hr. a marcat începutul sfârșitului sărbătorilor păgâne din Imperiu, însă primii lideri religioși nu puteau pur și simplu să interzică popularele Saturnalii, deoarece ar fi existat o reacție de respingere. Există o teorie conform căreia aceștia au folosit multe dintre trăsăturile festivalului atunci când au înființat Crăciunul, o sărbătoare rivală care urma să ia locul Saturnaliilor, dar să comemoreze o ocazie creștină: nașterea lui Iisus. Schimbul de cadouri a fost probabil una dintre tradițiile preluate de la vechi la nou.

followinghadrian.com

Sursă foto: followinghadrian.com. Reprezentare a romanilor sărbătorind Saturnalia dintr-o pictură murală

Vechiul obicei păgân de a oferi cadouri a fost raționalizat în creștinism prin atașarea unor asocieri puternice cu darurile magilor către Iisus și a fost, de asemenea, probabil influențat de viața lui Nikolaos din Myra, un sfânt din secolul al IV-lea care era renumit pentru că îi plăcea să ofere cadouri oamenilor. Când a fost venerat ca sfânt, a devenit mai cunoscut sub numele de Sfântul Nicolae, care este recunoscut ca fiind la originea numelui „Moș Crăciun„.

Bunătatea și generozitatea lui Nikolaos au devenit întruchipate în personajul Sfântul Nicolae, care este onorat în multe părți ale lumii, în special în zonele din Europa, unde sărbătoarea Sfântului Nicolae este celebrată pe scară largă la 6 decembrie. Cunoscut sub numele de Sinterklaas în limba olandeză și Père Noël în Franța, acest personaj a jucat un rol important în folclorul european al sezonului festiv încă din perioada medievală, evoluând în rolul de dătător anual de cadouri despre care se spune că le aduce copiilor cadourile.

Cu timpul, răspândirea creștinismului a continuat, pe măsură ce au fost stabilite rute comerciale și noi teritorii au fost convertite la această religie. Acest lucru a însemnat că din ce în ce mai mulți oameni au fost familiarizați cu minunile sărbătorii de oferire a cadourilor care marca sfârșitul anului și cu tot ceea ce reprezenta aceasta. În Anglia, populația anglo-saxonă a fost convertită la creștinism de către misionari atât din tradiția celtică din Irlanda, cât și din tradiția romană din inima fostului imperiu roman. Nu a fost o perioadă ușoară, deoarece fiecare filon al religiei a intrat adesea în conflict unul cu celălalt. La toate acestea s-a adăugat amenințarea suplimentară a raiderilor vikingi păgâni din țările nordice. Rezultatul final a fost o serie de regate creștine care s-au familiarizat cu valorile de lungă durată ale Crăciunului timpuriu, inclusiv cu actul de a oferi cadouri.

Un mic grup de oameni din aceste insule va pleca în cele din urmă peste Oceanul Atlantic spre America în 1610, în căutarea unui nou loc unde să practice liber creștinismul. Acești oameni au fost cunoscuți sub numele de Pelerini și au înființat prima colonie creștină din America de Nord.

Lumea Nouă nu a fost admirată doar de pelerini, însă, și, în curând, mii de oameni li s-au alăturat și puritanii, adepți ai unui creștinism strict, care evitau orice credință romano-catolică. Aceștia considerau că o mare parte din grandoarea ceremonială a catolicismului era în contradicție cu ceea ce reprezenta această religie, preferând un stil de viață mai simplu și mai disciplinat. Ei considerau că festivaluri precum Crăciunul fac parte din acest exces și l-au interzis cu desăvârșire. Există câteva povești despre persoane care nu sunt puritane și care se veselesc de Crăciun, fiind aspru mustrate de liderii comunității.

Până în 1776, 75% dintre locuitorii din Noua Anglie erau de religie puritană, iar această dominație a regiunii a însemnat că Crăciunul a rămas în afara legii pentru o perioadă lungă de timp. De fapt, abia în 1870, când Crăciunul a devenit o sărbătoare federală, atitudinea fără menajamente față de această perioadă festivă a fost relaxată.

Cadourile de Crăciun în secolul XX

În SUA, în secolul al XX-lea, Crăciunul a devenit un fenomen. Boom-ul visului american și vremurile de prosperitate economică de după cel de-al Doilea Război Mondial au alimentat o întreagă industrie în jurul acestei sărbători. Având în vedere că separarea Bisericii și a Statului a fost inclusă în constituția țării, stabilită după Declarația de Independență, locuitorii țării au putut lua decizia de a sărbători această sărbătoare cu sau fără elementele religioase asociate istoric cu Crăciunul.

wowbiz.ro

Sursă foto:wowbiz.ro. Reclamă Coca-Cola

Deși principiile creștine care stau la baza perioadei festive nu au fost uitate, aspectele materiale, cum ar fi decorarea casei, cumpărarea de cadouri și pregătirea meselor, au fost subliniate ca fiind cel mai bun mod de a se bucura de această sărbătoare seculară. După reprimarea Crăciunului de către valorile puritane, în noul secol a revenit practica ofertei de cadouri și au apărut tradițiile sezoniere seculare care domină și astăzi.

Figura lui Moș Crăciun este un bun exemplu de ceva care are atât semnificație seculară, cât și religioasă. El se bazează pe Sfântul Nicolae european, care, la rândul său, este inspirat de sfântul religios. Personajul a fost atât de popular încât a fost adoptat ulterior de tradițiile seculare de Crăciun care au ajuns să domine în SUA, fiind prezentat ca cel care oferă cadouri copiilor în mass-media și în reclame și felicitări, poate cel mai bine amintit în campania publicitară „Vine vacanța” a companiei Coca-Cola. Potențialul comercial al perioadei festive a fost identificat și valorificat de sectorul de retail, care a comercializat această perioadă către public, creând industria sezonieră modernă a Crăciunului, care a crescut în jurul tradiției de a oferi cadouri de la Moș Crăciun.

Odată cu globalizarea de la sfârșitul secolului al XX-lea, Moș Crăciun și cadourile sale laice din SUA au pătruns în multe societăți care, până atunci, nu priveau ziua de 25 decembrie ca pe un eveniment comercial. Povestea Moșului și schimbul de cadouri este un lucru obișnuit în țările în care creștinismul este o religie minoră sau inexistentă. De exemplu, în Japonia, o țară în care mai puțin de 1% din populație se identifică drept creștină, oamenii marchează Crăciunul ca pe o sărbătoare pur comercială, în care oferirea reciprocă de cadouri este celebrată fără nicio referire la religie.

Cadouri de Crăciun astăzi: tendințe și fapte de cumpărături

În 2015, Regatul Unit a fost pe cale să cheltuiască aproximativ 24,4 miliarde de lire sterline pentru cadourile de Crăciun, cu aproximativ 760,4 milioane de cadouri care urmau să fie schimbate, potrivit unui studiu realizat de RadiumOne. Aceste cifre demonstrează cât de mare a devenit tradiția de a cumpăra cadouri de Crăciun și cât de crucială este pentru sectorul de retail al economiei britanice.

Ne aflăm acum într-o etapă în care o persoană obișnuită nu va cumpăra doar două sau trei cadouri pentru cei mai apropiați prieteni și rude, ci, conform aceluiași studiu, va cumpăra în medie 14,8 cadouri pentru 8,3 persoane, ceea ce demonstrează că oamenii se bucură acum de schimbul de cadouri cu un cerc social extins de familie, prieteni, colegi de muncă și nu numai.

Cumpărăturile online joacă un rol important în cadrul cumpărăturilor de Crăciun, iar metoda mai încercată și testată a cumpărăturilor de pe stradă joacă un rol din ce în ce mai mic. Același studiu a arătat că mai puțin de una din șapte persoane va face cercetări și cumpărături în magazin. Înainte de apariția internetului, mersul în centrul unui oraș pentru a cumpăra cadouri de Crăciun era un eveniment anual, iar oamenii trebuiau să se aprovizioneze de toate cadourile în timpul acestor călătorii sau trebuiau să se confrunte cu alte expediții la o dată ulterioară.

Atractivitatea cumpărăturilor online se datorează confortului pe care îl oferă cumpărătorului și prețurilor mai mici la care comercianții cu amănuntul își pot permite să își vândă produsele. Acesta este un avantaj major pentru cei care lucrează în limita bugetului, lucru evident în faptul că, potrivit sondajului RadiumOne, 53% dintre persoanele care câștigă mai puțin de 20.000 de lire sterline sunt mai predispuse să se bazeze pe comercianții online atunci când își procură cadouri, potrivit giftsinternational.com.

Pe de altă parte, două dintre grupurile cele mai predispuse să renunțe la cumpărăturile online și să se îndrepte spre magazinele de stradă sunt cei care câștigă peste 80.000 de lire sterline și cumpărătorii cu vârsta de peste 55 de ani. Acest lucru sugerează că cei care au mai puține constrângeri bugetare și cei care sunt mai puțin familiarizați cu tehnologia sunt mai predispuși să adopte cumpărăturile tradiționale de Crăciun.

Schimbul de cadouri în timpul sărbătorilor de Crăciun din zilele noastre are loc în cadrul unui creuzet de tradiții religioase și seculare. Multe familii din lumea occidentală se bucură de acest sezon festiv fără a face prea multe referiri la credințele creștine, în timp ce, pe de altă parte, unele participă la slujbe religioase și își decorează casa cu o scenă a Nașterii. Există o mare diversitate în ceea ce privește modul în care este observat Crăciunul, dar ritualul de oferire a cadourilor este una dintre tradițiile care este practicată aproape universal.

De asemenea, gustul în materie de cadouri s-a schimbat considerabil de-a lungul evoluției Crăciunului. Dacă ne uităm la valorile romanilor, unde ideea era de a cumpăra cadouri mai simple pentru cei mai apropiați prieteni, acum pare să se întâmple contrariul, cadourile mai mari și mai fastuoase fiind rezervate pentru persoanele la care ținem cel mai mult. De aceea, este destul de obișnuit ca cele mai scumpe cadouri să fie oferite celor mai apropiate rude ale oamenilor, cum ar fi partenerii și copiii.

Chiar dacă Crăciunul a evoluat de-a lungul miilor de ani în care a fost sărbătorit, schimbul de cadouri este una dintre tradițiile care a rămas constantă. Comercializarea sezonului festiv este criticată, în special valorile consumeriste care s-au atașat de această sărbătoare prin cumpărarea și oferirea de cadouri. Mulți consideră că aceste valori tind să întunece adevăratul sens al Crăciunului.

Cu toate acestea, este important de luat în considerare faptul că motivul pentru care oamenii fac schimb de cadouri este, în principal, acela de a-și arăta afecțiunea și aprecierea față de ceilalți, ceea ce reprezintă o calitate lăudabilă. Din vremea Saturnaliilor și până în zilele noastre, oferirea de cadouri a fost un act de bunătate față de ceilalți, lucru care va fi probabil sărbătorit mult timp în viitor.