Infofinanciar > Info > De ce costă roșiile din Obor 40 de lei kilogramul
Info

De ce costă roșiile din Obor 40 de lei kilogramul

De ce costă roșiile din Obor 40 de lei kilogramul
Credit imagine: diaplant.ro

Cine a trecut zilele astea prin piața Obor din Capitală a putut să observe că un kilogram de roșiile costă nu mai puțin de 40 de lei kilogramul. Dacă întrebi vânzătorul, răspunsul e același la orice tarabă: ”sunt trufandale”. Adică roșii extratimpurii.

Trufandale, trufandale, dar foarte scumpe. Una dintre explicații vine, însă, din județul Olt. Aici, preţul unui kilogram de tomate la producătorii din judeţ este între 20 şi 27 de lei, în funcţie de calitate şi calibru. Păi dacă la solaria e prețul ăsta, la samsarii din piețe pare firsc prețul de 40 de lei. Că și bișnițarul trebuie să trăiască…

Tomata merge strună

Directorul adjunct al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt, Mihaela Luminiţa Mareş, a declarat că în prezent în judeţ sunt 75 de producători înscrişi în programul „Tomata” care au început recoltarea.

„Judeţul Olt are cel mai mare număr de legumicultori înscrişi în programul ”Tomata”, respectiv 5.813 fermieri, iar la 75 dintre aceştia echipele DAJ au efectuat şi a doua vizită în teren în urma notificărilor privind faptul că încep recoltarea. Până la finalul săptămânii numărul de producători din judeţul Olt care au început recoltarea tomatelor cultivate în solarii va creşte cu câteva zeci. Fermierii din judeţul Olt vând kilogramul de tomate cu aproximativ 25 de lei, cel mult cu 27 de lei. Toate sunt foarte gustoase, toate sunt de calitate, iar preţul acesta este determinat de costurile mari pe care le-au avut producătorii pe timpul iernii, cu încălzirea în solarii”, a spus Mihaela Mareş.

Revânzătorii fac profit gras

„Preţurile la producător sunt în prezent între 20 şi 26 de lei pe kilogram, în funcţie de calibru. Acum producătorii de tomate nu fac faţă cererii, pentru că la nivel naţional nu sunt mai mult de 100 de producători care au început recoltarea. Cei mai mulţi dintre producătorii înscrişi în programul ‘Tomata’ vor recolta în luna mai. Fermierii care în această perioadă au reuşit să recolteze tomate sunt cei care au semănat în luna decembrie şi au plantat în prima parte a lunii ianuarie, deci din decembrie ei încălzesc solariile”, spune și Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli (SPA) Olt, Ion Păunel.

„Adaosul practicat de revânzători e foarte mare. Producătorul rămâne cu 2 – 4 lei dacă vinde la preţuri între 20 şi 26 de lei. Aceste preţuri vor începe să scadă după Paşte, când va mai creşte numărul de producători”, a adăugat Păunel.