Infofinanciar > Info > Daniel Baciu vine cu explicații: Majorarea pensiilor nu depinde de trimiterea deciziilor
Info

Daniel Baciu vine cu explicații: Majorarea pensiilor nu depinde de trimiterea deciziilor

daniel baciu, șeful CNPP (Sursă foto: substantial.ro) salariul
Sursa foto: Arhiva companiei

Deși autoritățile dau asigurări repetate că recalcularea pensiilor este în grafic, încep să apară sincope. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, susține însă că pensionarii nu au de ce să se îngrijoreze de faptul că deciziile de recalculare sunt ieșite din grafice.

Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), a dat explicații recent despre ce se întâmplă cu tipărirea și trimiterea deciziilor de recalculare. Potrivit șefului CNPP, procesul ține de „bucătăria internă“ a Casei. Acesta a mai precizat că majorarea efectivă nu are legătură cu momentul în care pensionarii vor primi hârtiile.

Ceea ce înseamnă că nu este exclus ca seniorii să primească întâi banii și apoi deciziile. Pentru că, Daniel Baciu a dat asigurări că, de la 1 septembrie, pensionarii vor primi pensiile majorate. Adică mai mulți bani, dar nu chiar pentru toți, ci pentru ceva mai mult de 70% dintre ei.

„Se știe foarte clar că anul acesta, am spus-o de fiecare dată, avem două majorări ale pensiilor. Am avut o majorare la 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei. Și mai avem cea de-a doua majorare în luna septembrie. Unde vorbim de recalcularea tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare aflate în plată în sistemul public. După această recalculare, în jur de peste 70% din pensionari vor avea majorări ale pensiilor.“, a declarat președintele CNPP.

Ce se întâmplă cu deciziile pentru majorarea pensiilor

Daniel Baciu a reluat asigurările că procesul este „ în linie dreaptă“, „în grafic“.

„Am făcut pași importanți. Suntem în linie dreaptă. Oamenii vor primi aceste drepturi bănești cuvenite în urma noii formule de calcul prevăzute de noua lege a pensiilor. Vorbim de Legea 360/2023. Știm exact ce avem de făcut. Suntem în grafic cu totul. Chiar voiam să vă spun că, începând de luna aceasta, începem deja să tipărim deciziile de pensii recalculate.“, a declarat șeful Casei de Pensii în cadrul unei recent intervenții televizate.

Președintele a declarat că la Casa Națională de Pensii se lucrează pentru ca deciziile să ajungă în timp util către pensionari. În ceea ce privește o posibilă întârziere a hârtiilor, acesta a precizat că tipărirea lor „ține de bucătăria internă“. Șeful CNPP a punctat că nu a existat niciodată o dată exactă pentru acest proces.

„Nu s-a întâmplat absolut nimic. Noi trebuie ca, odată cu data de 1 septembrie, pensionarii să își primească drepturile legitime în urma procesului de recalculare. Această bucătărie internă este un lucru care ne privește pe noi, salariații Casei Naționale de Pensii și pe colegii de la Ministerul Muncii. Nu suntem în absolut nicio întârziere. Știm exact ce avem de făcut. Astfel încât în septembrie oamenii să își primească drepturile“, a repetat Daniel Baciu.

Deciziile vin cu poșta

Președintele CNPP nu putut preciza data, dar a dat detalii despre modalitatea de exediere a deciziilor. Astfel, acestea vor fi trimise prin poștă, cu confirmare de primire.

„Cu siguranță pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare. Am ajuns la o formă privind modalitatea de trimitere. Pentru că este foarte important, aceste decizii trebuie să le trimitem automat cu confirmare de primire, recomandate. Nu putem să le trimitem pur și simplu cu o expediție simplă. Purtăm discuții pe aspecte tehnice cu Poșta Română privind modul de distribuire a acestor decizii de recalculare. Săptămâna viitoare probabil vom definitiva și acest act normativ (…) Din această lună, începem deja să le tipărim în casele teritoriale de pensii.“, a mai declarat Daniel Baciu, citat de antena3.