Infofinanciar > Info > Dacia, lider de piață în România. 46.000 de vehicule vândute în țara noastră în 2023
Info

Dacia, lider de piață în România. 46.000 de vehicule vândute în țara noastră în 2023

Dacia, sursa foto: arhiva companiei
Sursa foto: arhiva companiei

În anul anterior, 2023, Dacia a înmatriculat un număr de 46.124 de vehicule pe piața din țara noastră. Comparativ cu anul anterior, 2022, cânt au fost comercializate 40.179 de unități, s-a înregistrat o creștere de 14,8%. În acest fel, Dacia rămâne liderul detașat pe piața din România. Cota este de 28,6% din totalul înmatriculărilor de vehicule noi.

În premieră absolută, în 2023 topul celor mai vândute 5 modele din România a fost ocupat integral de gama Dacia. Aceasta dovedește, odată în plus, pertinența ofertei Dacia, adaptată unei categorii largi de clienți, atât persoanelor fizice cât și utilizatorilor de flote. Fiecare model Dacia a fost, totodată, lider în segmentul său de piață.

Cele mai vândute mașini ale Dacia

Clasamentul vânzărilor pe modele este condus de Logan, cu 14.269 de unități, în creștere cu 25% față de cele 11.401 vehicule înmatriculate în 2022. Aflat în ultimul an complet de comercializare, înainte de intrarea în fabricație a unei noi generații, Duster a reușit o performanță foarte bună pe piața din România, ocupând locul al doilea în topul vânzărilor, cu 10.908 unități, peste rezultatul anului precedent (10.161 vehicule).

Versiunea „Extreme”, care beneficiază de cel mai ridicat nivel de echipare din gamă și de elemente de design specifice outdoor, reprezintă 34% din vânzările Duster. Totodată, două treimi din clienții Duster au optat în 2023 pentru versiunea cu tracțiune integrală.

Dacia Sandero

Pe locul al treilea se află Sandero, cu 9.896 unități (+16,9% față de cele 8.492 vehicule vândute în anul precedent). Cea mai mare parte a vânzărilor (92%) a fost reprezentată de versiunea Stepway.

Cu 6.875 de unități vândute, Spring a continuat să fie și în 2023 cel mai popular model electric de pe piața din România, cu o cotă de piață de peste 43% în segmentul vehiculelor 100% electrice. Lansată la începutul anului trecut, versiunea Spring 65, care beneficiază de un nou motor, mai puternic, a reprezentat 49% din vânzările modelului.

Aflat pe locul cinci în clasamentul celor mai vândute modele din România, cu 4.175 unități înmatriculate în 2023, Jogger s-a impus drept cel mai popular vehicul de familie cu până la 7 locuri de pe piața locală. Versiunea Hybrid 140, primul vehicul full-hibrid produs în România, a reprezentat 17% din totalul vânzărilor.

Perspective pentru 2024

Dezvăluită presei la sfârșitul anului trecut, a treia generație a modelului Duster va putea fi comandată de clienții din România în primele zile ale lunii martie, primele livrări fiind prevăzute înainte de jumătatea anului. La rândul său, modelul Spring va cunoaște o evoluție semnificativă în acest an, care îi va consolida atractivitatea în segmentul vehiculelor electrice accesibile.

Nu în ultimul rând, 2024 va fi anul în care se va încheia procesul de modernizare a rețelei comerciale Dacia din România, prin adoptarea noii identități vizuale a mărcii atât la exterior, cât și la interiorul tuturor showroom-urilor.

„În 2023 Dacia a reușit performanța de a ocupa integral clasamentul celor mai vândute 5 modele din România. Aceasta reprezintă cea mai bună confirmare a faptului că modelele noastre răspund așteptărilor diverse ale clienților, constituind o ofertă atrăgătoare la cel mai bun raport prestații/preț. Sunt convins că Noul Duster, a cărui lansare reprezintă pentru noi evenimentul anului 2024, va deveni, la rândul său, o adevărată referință pe piața din România”,  a declarat Mihai Bordeanu, Director General Automobile Dacia, într-un comunicat.