Infofinanciar > Info > Cursa contra cronometru! Marcel Ciolacu a anunțat până când are timp Guvernul să finalizeze renegocierea PNRR
Info

Cursa contra cronometru! Marcel Ciolacu a anunțat până când are timp Guvernul să finalizeze renegocierea PNRR

Premierul Marcel Ciolacu
Sursă foto: Facebook Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, 20 iulie, în deschiderea ședinței de Guvern, că termenul limită pentru finalizarea renegocierii PNRR este 31 august. Aceasta este data-limită până la care România poate să încheie procesul de renegociere.

Guvernul României nu a reușit să îndeplinească ținta inițială de a transmite cererea formală de renegociere a PNRR către Comisia Europeană până la data de 30 aprilie.

Renegocierea PNRR din cauza mai multor motive

România vrea să renegocieze PNRR din mai multe motive. Unul dintre acestea este că trebuie să transmită Comisiei Europene la ce investiții renunță după ce suma totală a granturilor nerambursabile din PNRR a scăzut cu 2,1 miliarde de euro. Scăderea sumei e provocată de faptul că România a avut în 2021 o creștere economică mai mare decât cea prognozată în 2020, când a fost aprobat PNRR.

Un al motiv este că trebuie să includă în PNRR un alt program al UE, numit RepowerEU, un plan pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie. României îi revin circa 1,4 miliarde de euro și trebuie să includă în PNRR și obiectivele din RepowerEU.

România intenționează să renegocieze anumite prevederi, ținte sau jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) din mai multe motive, fie din cauza unor factori obiectivi, cum ar fi impactul creșterii prețurilor la materialele de construcții asupra unor investiții planificate, fie din considerente politice, precum eliminarea plafonului de 9,4% din PIB privind cheltuielile cu pensiile. Aceste negocieri au scopul de a ajusta și optimiza PNRR-ul pentru a răspunde mai bine nevoilor și priorităților actuale ale României.

Guvernul ajustează strategia de alocare a fondurilor pentru pensii

„Avem de asemenea şi alte probleme importante, tot până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toţi miniştrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorităţi şi a reajusta proiecte. Deci vara aceasta, îmi pare foarte rău, nu vom avea concedii. Suntem într-o cursă contratimp să accesăm toţi banii europeni disponibili”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul şedinţei de Guvern.

„Până la 31 august trebuie să finalizăm renegocierea PNRR. Toți miniștrii care coordonează reforme trebuie să facă un efort pentru a regândi priorități și a reajusta proiecte. Nu vom avea concedii, suntem într-o cursă contratimp să accesăm toți banii europeni disponibili”, a mai spus Marcel Ciolacu.

În cadrul renegocierii PNRR, se ia în considerare eliminarea procentului de 9,4% din PIB alocat pensiilor. Potrivit surselor guvernamentale, premierul Marcel Ciolacu dorește să elimine acest procent, iar în același timp să finalizeze noua lege a pensiilor, care urmează să fie prezentată și Comisiei Europene.

Aceasta înseamnă că Guvernul României își propune să ajusteze strategia privind alocarea fondurilor pentru pensii în cadrul PNRR și să includă în discuție și modificările legislative planificate pentru sistemul de pensii în țară, conform g4media.ro.