Infofinanciar > Info > Cum vor avea de suferit pensionarii din septembrie? „N-au spus că vor crește, ci se recalculează”
Info

Cum vor avea de suferit pensionarii din septembrie? „N-au spus că vor crește, ci se recalculează”

Monede
sursa foto arhiva companiei

Pe de o parte, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, prezintă diverse excepții care nu clarifică situația pensionarilor referitor la viitorul pensiilor lor.

Pe de altă parte, economistul Adrian Negrescu face o declarație fermă: ni s-a comunicat că pensiile vor fi recalibrate, nu că vor crește.

Adrian Negrescu a afirmat, la DCNewsTV, că într-adevăr va fi o problemă serioasă în septembrie, când nu se știe de unde vor fi asigurați banii pentru pensiile care vor crește.

„Acolo politicienii ne spun că toate pensiile vor fi recalculate. Ei bine, această recalculare nu înseamnă că pensiile vor crește. Inclusiv ministrul Muncii spunea ieri într-un interviu că necesarul de finanțare pentru recalcularea pensiilor începând cu 1 septembrie e de vreo 10 miliarde de lei, nu de 30 miliarde lei” a transmis Adrian Negrescu, într-un semnal ferm către pensionari care poate-și făceau speranțe, potrivit RomâniaTv.

Pensionarii vor suferi pierderi

Șeful Casei de Pensii a anunțat că aproximativ un milion și jumătate de pensionari vor suferi pierderi după recalcularea pensiilor din septembrie.

„E posibil ca o pensie să rămână pe loc un an pentru că au beneficiat de nişte avantaje în decursul pensionarii şi apoi să ajungă toate la acelaşi nivel”, a declarat Daniel Baciu, preşedinte Casa Naţională de Pensii, pentru Observator. 

Șeful Casei de Pensii a ținut să precizeze că românii care au ieșit la pensie înainte de anul 2011 şi nu au beneficiat de niciun indice de corecţie vor avea parte de cele mai mari majorări ale pensiilor.

„Cei care au beneficiat de un indice de corecţie mare vor avea creşteri mai mici, cei care nu au beneficiat de indice de corecţie vor beneficia de creşteri mai mari.

Contează foarte mult care a fost nivelul contribuţiilor, istoricul profesional”, a mai spus Daniel Baciu.

Daniel Baciu a subliniat că în acest moment peste 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate. Urmând să fie introduse în sistemul electronic al Casei de Pensii, iar începând din luna septembrie vor fi tipărite noile taloane de pesnii ce cuprind noile majorări.