Info

Cum va fi vremea în perioada următoare

a1.ro
FOTO:a1.ro

Meterologii anunță pentru această săptămâna valori termice un pic mai ridicate pentru această perioadă a anului în special pentru pentru zona vestică a țării, în timp ce în regiunile centrale și estice,  temperaturile vor rămâne în normele specifice.

În regiunile vestice, centrale dar și în cele de nord  regimul pluviometric va fi excedentar iar în restul teritoriului se va înregistra o tendință spre deficit. În ceea ce privește temperatura medie a aerului, aceasta va înregistra valori apropiate de cele normale specifice perioadei.

De asemenea, meteorologii au aununâat pentru zonele centrale, estice, dar și nordice cantiăți însemnate de averse. În săptămâna 19-26.09, conform estimărilor realizate, temperaturile medii vor fi în general similare cu cele normale pentru această perioada a anului, în toate zonele țării. Cantitatea de averse, anunțată de experți, se va încadra în limitele normale specifice pentru această perioadă a anului.

Meteorologii anunță temeperaturi peste limita normală

Media temperaturilor anunțată pentru săptămâna 26-03.10 va fi ușor peste limitele specifice, situația valabilă pentru tot teritoriul României.

De asemenea,  precipitațiile vor fi în general apropiate de cele normale pentru majoritatea țării. Specialiștii au anunțat pentru luna octombrie temeperaturi mai mici cu maxim 7 grade față de luna Septembrie. „Octombrie este cea mai stabilă lună de toamnă, când zile în şir vremea se menţine însorită, deşi nopţile devin tot mai reci. În majoritatea zonelor ţării apare fenomenul de brumă.

Ţara noastră se află mai mult sub influenţa maximului barometric est european, iar dorsala anticiclonului Azoric se retrage treptat spre vestul continentului. Din cauza modificării distribuţiei centrilor barici pe continent, dar şi reducerii duratei de strălucire a soarelui, temperaturile medii lunare din această lună sunt, în general, cu 5 – 7 grade Celsius mai mici decât cele din luna septembrie”.

Conform celor de la ANM, maxima absolută pentru luna octombrie a fost de 35,5 grade Celsius, înregistrată pe 2 octombrie 1952 la stațiile meteorologice București Filaret și București Afumați. Conform meteorologilor: „Este de menţionat că în luna octombrie 1952, temperatura maximă absolută a fost depăşită la 52 de staţii meteorologice, în 2 octombrie, majoritatea valorilor fiind mai mari de 30 de grade Celsius”.

Potrivit meteorologilor, luna octombrie este luna în care precipitațiile înregistrează cele mai mici valori. La nivelul Capitalei, cantiatatea de precipitații este de 143,3 mm valoare care a fost înregistrată la stația București-Filaret în anul 1973. Cantitatea maximă absolută de precipitații pentru 24 de ore este de 128,2 mm și a fost înregistrată la Cernavodă în data de 4 octombrie 1945.