Infofinanciar > Info > Cum stă treaba cu pensiile? Cât va încasa la bătrânețe un român cu salariul de 5.000 de lei
Info

Cum stă treaba cu pensiile? Cât va încasa la bătrânețe un român cu salariul de 5.000 de lei

pensie Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Tot mai mulți români care sunt încă în piața muncii au început să își facă griji referitoare la viitor și la pensie. Mulți fac simulări și încearcă să găsească o formulă de calcul adecvată pentru a descoperii exact cât vor încasa lunar în funcție de salariul brut pe care îl au în acest moment.  

Potrivit datelor comunicate de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), elementele care constituie baza stabilirii drepturilor de pensie se regăsesc în totalitate în buletinul de calcul. Acest document poate fi solicitat casei de pensii din raza fiecărui domiciliu. 

Reprezentanții CNPP au transmis că suma pe care fiecare salariat o va primii în momentul în care se va pensiona este determinată prin înmulțirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie. 

Cum se calculează pensia 

„Punctajul mediu anual realizat de asigurat se determină prin împărțirea numărului de puncte rezultat din însumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numărul de ani corespunzător stagiului complet de cotizare. Numărul de puncte realizat în fiecare lună se însumează, iar prin împărțirea la 12 rezultă punctajul anual al asiguratului în anul respectiv. 

Punctajul lunar se calculează prin raportarea câștigului salarial brut sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut din luna respectivă, comunicat de Institutul National de Statistică”, potrivit CNPP. 

Astfel, potrivit CNPP, această metodă de calcul se realizează pentru fiecare an de activitate în parte, ca mai apoi „punctajele anuale” să se cumuleze, iar suma se împarte la „stagiul complet de cotizare”, adică la vechimea totală a contribuabilului. 

În acest fel se calculează un „punctaj mediu anual” pentru fiecare beneficiar al pensiei. De asemenea, CNPP a precizat că pentru pensie nu se iau în calcul veniturile neimpozabile, rezultate din diverse convenții cu angajatorii. 

Punctul de pensie este variabil 

Valoarea pensiei finale se află apoi prin înmulțirea „punctajului” cu ”punctul de pensie”. Acest „punctaj” va rămâne constant același, însă factorul variabil din calcul este punctul de pensie. 

Punctul de pensie se poate modifica în funcție de deciziile luate de guvern, iar prin majorarea punctului de pensie se majorează automat și valoarea încasată de fiecare senior în parte. 

Spre exemplu, un salariat care încasează în acest moment un salariu brut de 5.000 de lei poate încasa când se pensionează aproximativ 1.600 de lei pe lună, în cazul în care a contribuit doar la bugetul de pensii de stat și nu la Pilonul II de Pensii Private Obligatorii. 

Aceste calcule sunt realizate în baza metodologiei actuale, luându-se în calcul că întreaga contribuție de 25% din salariul brut merge către sistemul public de pensii, potrivit Antena 3.

Potrivit datelor furnizate de către Casa Națională de Pensii Publice, la sfârșitul anului trecut, România avea un număr de 4,7 milioane de cetățeni care beneficiau lunar de un venit sub formă de pensie. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.