Infofinanciar > Info > Cum se serbează Crăciunul în Transilvania
Info

Cum se serbează Crăciunul în Transilvania

Colinde
Foto: discover.turistintransilvania.com

Crăciunul este o sărbătoare a bucuriei. De aceea, ea este așteptată cu mare drag. Acum ar trebui să fim cu toţii mai buni, bucuroși și veseli, alături de familie. Cee ace se întâmplă și în Ardeal.

Multe tradiții sunt comune: bradul împodobit, cadourile, colindătorii şi delicatesele fie ele de porc sau dulci precum cozonacii pregătiți în casă.

O tradiţie păstrată în casele transilvănene, ca în toată România, este cea a postului care începe întotdeauna în dată de 15 noiembrie şi tine până în Ajunul Crăciunului.

Postul Crăciunului și Ignatul

Ignatul, însă, adică 20 decembrie, este special. Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Alte munci sunt interzise complet: spălatul, cusutul sau măturatul casei.

Important, sacrificarea porcului nu poate fi începută înainte de ivirea zorilor şi nici nu poate depăşi apusul soarelui. Ea trebuie să aibă loc pe lumină, căci numai  lumina poate ţine la distanţă spiritele malefice.

În multe locuri, locul ales pentru tăierea porcului este tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Colindul

Nu există colinde decât de Crăciun. Asta le face foarte  deosebite și oamenii îi primesc cu drag pe colindători pentrub că ei le aduc vestea naşterii pruncului Iisus şi le urează bogăţie şi sănătate în anul care urmează.

În Ardeal, copiii mai mici sunt primii care pleacă la colind în dimineaţa de Ajun. Urmează apoi copiii mai mari. Sunt mai multe grupuri care pornesc cu colindul:  Steaua, Viflaimul, Irozii, Capra, fiecare dintre acestea având o piesă proprie cu scenario propriu

Deseori, pentru Viflaim, grupul duce o biserică în miniatură care simbolizeaza staulul în care s-a născut pruncul Iisus. Variantele sunt Irozii sau Craii, cum se mai numesc în anumite zone. Aici pot să meargă doar băieţii care trebuie să fie costumaţi în magi.

Grupul este deseori completat şi de personaje precum ar fi un preot sau un cioban.

Coei care merg cu Capra îmbraca costume specifice şi dansează “capra” în fiecare casă urându-le gazdelor numai bine.

Spălatul pe faţă și chematul fetelor

În Ardeal, mai există o tradiție: în unele zone tradiţia trebuie să ne spălăm pe față cu apă. Apă ”de la vale” care se pune într-o găleată în care se pune un bănuţ de argint. Astfel, vom fi curaţi tot anul următor, iar relele se vor duce la vale, în jos.

Junii, sunt alt obicei magnific. Ei sunt tineri care îmbraca straie populare şi pornesc în ziua de Crăciun pe la casele fetelor necăsătorite. Ele sunt invitate la o serbare care va avea loc de obicei în următoarele zile.

Transilvănenii îşi pregătesc casele şi sufletele pentru Crăciun, fiind recunoscuţi pentru ospitalitate şi menţinerea datinilor şi a tradiţiilor, aşteptându-şi cu drag colindătorii şi musafirii despre care se spune că aduc noroc, fericire şi bunăstare.

 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.