Infofinanciar > Info > Cum sărbătorește America de Sud Crăciunul? Cele mai importante tradiții: Noche Buena, Presepio și Apifania
Info

Cum sărbătorește America de Sud Crăciunul? Cele mai importante tradiții: Noche Buena, Presepio și Apifania

Crăciunul în Rio de Janeiro, Brazilia, sursă foto Matador
Crăciunul în Rio de Janeiro, Brazilia, sursă foto Matador

Crăciunul este o perioadă minunată pentru a vizita America de Sud. Nu numai că aveți șansa neprețuită de a scăpa de stresul sezonului de sărbători de acasă, dar veți avea și șansa de a experimenta o parte cu totul nouă a lumii în ceea ce este, fără îndoială, cea mai specială perioadă a anului. Iar Crăciunul în America de Sud, un continent cu puternice obiceiuri tradiționale, este cu siguranță un moment foarte special al anului.

Nu este surprinzător faptul că festivitățile de Crăciun din America de Sud sunt foarte religioase, întreaga regiune având o aderență de peste 91% la creștinism. Interesant este însă faptul că există anumite obiceiuri care sunt cu totul unice în această regiune și veți descoperi o gamă largă de sărbători diferite și mâncăruri speciale în funcție de țara pe care o vizitați. Căsătoria dintre vechi și nou face ca sărbătorile de Crăciun din America de Sud să fie niște evenimente cu totul unice. Da, există procesiuni și reconstituiri ale nașterii lui Iisus, dar există și recitaluri de dans și confecționarea de efigii (pentru a fi arse la Revelion), care sunt mai mult în ton cu vechile tradiții păgâne.

Noche Buena

Slujba missa de gallo de Crăciun, sursă foto Davao Catholic Herald

Slujba missa de gallo de Crăciun, sursă foto Davao Catholic Herald

Sărbătoarea principală are loc în seara zilei de 24 decembrie, numită Noche Buena. Acesta este Crăciunul sud-american, un moment în care familiile se reunesc pentru mese copioase și participă la Missa de Gallo (Misa do Galo în Brazilia), o slujbă nocturnă despre care se spune că este atât de lungă, încât majoritatea oamenilor nu ajung acasă până când cântă cocoșul. Galo înseamnă cocoș atât în spaniolă, cât și în portugheză. În schimb, ziua de 25 decembrie este mult mai liniștită, deoarece toată lumea se bucură de o noapte de somn și de un festin cu resturi de mâncare cu toate familiile extinse.

Presepio

Scena nașterii lui Iisus, sursă foto dreamstime

Scena nașterii lui Iisus, sursă foto dreamstime

Când vine vorba de tradițiile zilnice, America de Sud se aseamănă foarte mult cu Europa, cu presepio (scene de Naștere) instalate în casele oamenilor și procesiuni bisericești (una dintre cele mai mari are loc în Cuenca, Ecuador) începând din prima săptămână a lunii decembrie. În toate bisericile au loc zilnic slujbe de rugăciune și cântece de imn, iar prepararea (și consumul!) alimentelor joacă un rol imens în tradiția Crăciunului în America de Sud. Pentru oricine a călătorit în America de Sud, acest lucru cu siguranță nu va fi o mare surpriză. Cultura sud-americană se bazează pe mâncare grozavă!

Bunătăți de sezon

Lechona tolimense în Columbia, sursă foto dreamstime

Lechona tolimense în Columbia, sursă foto dreamstime

Printre cele mai deosebite bunătăți de sezon din America Latină se numără pan de pascua din Chile (o pâine delicioasă umplută cu fructe și nuci), lechona tolimense din Columbia (un porc întreg umplut cu mirodenii, orez și mazăre), tamalele de porumb din Peru și Moros y Cristianos din Cuba, o mâncare delicioasă de fasole neagră și orez alb. Panettone, tradiționala prăjitură italiană cu fructe de Crăciun, este un produs de bază în America de Sud, încât mulți localnici nici măcar nu sunt conștienți de originea sa europeană. Tăiați-l în felii groase și acoperiți-l cu un strat generos dulce… Feliz Navidad!

Apifania

Cei Patru Regi, sursă foto Remitly Blog

Cei Patru Regi, sursă foto Remitly Blog

Epifania, care cade pe 6 ianuarie în fiecare an, reușește să eclipseze sărbătorile de Crăciun în cea mai mare parte a Americii de Sud. Aceasta este ziua în care lumea latină sărbătorește sosirea celor Trei Regi care aduc daruri pentru Iisus. Dia de los Reyes Magos, sau ziua celor Trei Magi, este o altă zi de festivități și culminează cu îndepărtarea tuturor decorațiunilor de Crăciun.

Credit: Chimua Adventures

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.