Infofinanciar > Info > Cum să economisești bani? Pași mici, dar siguri
Info

Cum să economisești bani? Pași mici, dar siguri

economisire savvynewcanadians.com
Foto: facebook.com

În ultima perioadă, prețurile au crescut considerabil. Chiar și prețul la alimente a avut o tendință de creștere destul de mare, astfel încât îi face pe mulți să se gândească dacă modalitățile de economisire pentru bani mai reprezintă o opțiune viabilă.

În acest sens, este foarte important, potrivit contabililor, ca fiecare persoană să își cunoască foarte bine bugetul și cheltuielile pe care le are de făcut.

“Ar trebui eliminate din listele de cumpărături ceea ce consideră persoanele că nu are o importanță deosebită. Practic, apare economia respectivă pe care ar trebui să o punem deoparte, nu numai să o eliminăm din lista cheltuielilor sau să înlocuim cu o altă cheltuială” spune Ioan Blaga, expert contabil și economist financiar.

Nu numai economiile sunt importante, ci și investițiile pe termen lung. Pe de altă parte, un buget alocat distracției și relaxării este recomandat. “Ideal este ca 10% din ce încasăm într-o lună să îi punem deoparte, iar alți 10% să îi investim. Poate mă duc spre bursă, spre acțiuni. Un alt ideal ar fi de 10% pentru partea de distracții și relaxare pentru că e chiar necesară. Nu trebuie neglijată partea de relxare pentru că ne face să fim mai productivi pe urmă. Restul de 70% îi drămuiesc cum pot pe partea de cheltuieli curente” completează Blaga.

Bani puși la saltea

Soluția general valabilă pentru prevenirea evenimentelor neprevăzute este punerea banilor “la saltea”. Care este văzută ca fiind o practică pentru orice perioadă.

“În general, nu numai sibienii, ci toată lumea ar trebui să pună în fiecare lună, sau anual, 10% deoparte din venitul pe care îl au, veitul care le rămâne. Spre exemplu, au stabilit un venit de 5000 de lei, cheltuieli 4000 de lei, iar 1000 de lei ar putea fi puși deoparte” susține Muscan.

Aceasta atrage atenția asupra faptului că există anumite sume de care oamenii ar trebui să țină cont. Asta în condițiile în care vor să economisească. Și consideră că o împărțire a cheltuielilor fixe și a celor variabile este benfică în acest sens. “Oamenii trebuie să fie atenți la cheltuielile fixe. Pe an, în general, ar trebui să își facă un buget. Să zic așa, venitul meu anual este de 20.000 de euro. Cheltuielile mele fixe ar trebui să nu depășească undeva la 40% din venitul pe care îl am, cum ar fi chiria, utilitățile, telefonia, combustibilul. Ce rămâne sunt variabile pentru asigurări sau intervenții medicale, hrană, excursiile, concediile, relaxările” completează Amelia Muscan.

“Chiar și în vremurile bune este foarte bine să ai un fond de urgență. Cu atât mai mult pentru ceea ce trăim acum, ca să nu mai zic de un fond de confort. Fondul de urgență înseamnă să ai un 2000-3000 de lei în casă. Cel de confort înseamnă să am un depozit de trei sau patru salarii puse deoparte. în cazul în care se întâmplă ceva sau rămân fără loc de muncă să am totuși din ce trăi pentru o anumită perioadă” spune Blaga, potrivit Ora de Sibiu.