Infofinanciar > Info > Cum puteți evita impozitul de 70%. Veniturile din surse neidentificabile pot fi salvate
Info

Cum puteți evita impozitul de 70%. Veniturile din surse neidentificabile pot fi salvate

cum-puteti-evita-impozitul-70
Sursă foto: Economedia

Pachetul de măsuri fiscale anunțat de Guvernul Ciolacu propune o taxare severă a veniturilor obținute din surse neidentificabile. Dacă se aprobă propunerea, nu vor fi iertate nici nunțile și botezurile. Există însă o șansă să puteți evita impozitul de 70%.

Începând din iunie 2024 urmează să se aplice un impozit de peste patru ori mai mare decât cel actual pentru veniturile din surse neidentificabile. Puteți însă evita impozitul de 70%, cu puțin efort.

Înainte de toate, iată însă ce spune proiectul legislativ. Potrivit documentului postat pe site-ul Ministerul Finanțelor: „Orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, în condiţiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 70% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului şi al accesoriilor.”

Guvernul luase în calcul anterior, respectiv în august, impozitarea acestui tip de venituri cu 50%. În forma finală prezentată în septembrie, vota a fost majorată însă cu 20 de procente.

„Este o cotă-record. Când a fost introdusă acea cotă de 60% pentru contribuția de solidaritate din domeniul energiei, am crezut că am văzut cea mai mare cotă. Se pare că se poate și mai mult. Într-adevăr, chiar și în nota de fundamentare a proiectului este menționat că această cotă de impozitare va intra în vigoare în iunie 2024”, a declarat Andreea Mitiriță, partener la PwC România.

Cum puteți evita impozitul de 70%

Specialiștii în domeniu susțin că există o soluție de depășire a acestui impas. Astfel, persoanele fizice au aproape nouă luni la dispoziție pentru a se conforma voluntar. În caz contrar, vor pierde, în caz de control fiscal, majoritatea veniturilor ce nu pot fi justificate.

„Mai este o perioadă de aproape nouă luni în care contribuabilii ar trebui să-și facă o analiză a veniturilor obținute. Să identifice foarte clar natura lor, sursa și să știe că pot să explice de unde sunt acești bani. Este important să folosească această perioadă pentru a se conforma. Și, astfel, pentru a evita să fie încadrate într-o categorie de risc ridicat, care ar putea genera un control fiscal. Practic, dacă în cadrul controlului fiscal se identifică venituri a căror sursă nu poate fi identificată sau care n-au fost declarate, atunci se va aplica această cotă de 70%. Care în prezent este de 16%”, a explicat reprezentantul PwC România citat de avocat.net.

Nici nunțile nu scapă de impozitare

Măsura majorării impozitului la 70% este inclusă într-un proiect de lege pe care Guvernul îl pregătește pentru asumarea în Parlament. Dacă va fi adoptat în această versiune, vor fi impozitate toate veniturile care se încadrează în categoria cu surse neidentificabile. Cum ar fi, de exemplu, nunțile sau, mai precis, darul de nuntă.

De altfel, ANAF trimite deja documente proaspeților însurăței, în care li se solicită să specifice informaţii despre firmele cu care au avut raporturi economice cu ocazia evenimentelor prilejuite de celebrarea căsătoriei civile şi religioase.