Infofinanciar > Info > Cum poți economisi 400 de lei la facturile de energie? Scapă de un obicei prost care te taxează mulți bani
Info

Cum poți economisi 400 de lei la facturile de energie? Scapă de un obicei prost care te taxează mulți bani

Bani lei românești
Sursa foto Stirile Kanal D

Prin mici economisiri lunare la curent și energie, românii pot salva lunar sute de lei la factura anuală, dacă aparatura din casă este folosită așa cum trebuie și doar la nevoie.

Spre exemplu, electrocasnicele lăsate în priză în permanență consumă curent chiar și atunci când nu sunt folosite. Conform unei analize realizate de o companie de electricitate, aparatele lăsate în priză în mod constant pe parcursul zilelor, poate chiar și lunilor, consumă undeva la 40 – 70% din energia pe care o folosesc în timpul utilizării.

Televizorul, dușmanul facturilor la energie

Un alt vinovat pentru factura mare la energie este nimeni altul decât televizorul, lăsat de majoritatea oamenilor în priză tot timpul. Acesta consuma 190 de kWh pe an și se află în top 10 consumatori de energie electrică din casa omului.

Specialiștii sfătuiesc ca atunci când vreți să va achiziționați un televizor nou, să vă uitați să aibă o diagonală mai mică de 100 de cm și să fie din clasa energetică A. Televizoarele led consumă mai puțină energie decât cele de tip plasmă,iar un laptop sau o tabletă au un consum de chiar și 80% mai redus decât monitoarele clasice de cablu TV.

Aparatele electrocasnice consumă curent și în stand-by

Multă lume nu realizează faptul că aparatele din locuință continuă să consume curent chiar și după ce au terminat să le folosească. Mulți nu își scot din priză prăjitorul de pâine sau aparatul de cafea după ce îl folosesc, din neatenția sau din pură neștiință.

„În mod normal, orice consumator de energie electrică, și dacă e un simplu bec, are un consum oarecare de energie electrică. Kwh la ora actuală este undeva situat între 80 de bani și un leu 20, un leu 30. Dacă ar fi să luăm un televizor și plecăm de acasă și mergem la serviciu și îl scoatem din priză, folosim doar 2 – 3 ore pe zi, îl lăsăm în priză, asta înseamnă foarte brut calculat într-un an o economie de 10 lei. Poate este mai greu să fim atenți să scoatem din priză”, a explicat Levente Varvedo, specialist în energie regenerabilă.

Multe persoane consideră că scosul din priză constant al aparatelor electrocasnice după fiecare utilizare este un efort mult prea mare comparat cu economia de bani salvată la finalul lunii.

„Am cam multe de scos din priză”, „De exemplu congelatorul nu am cum să îl scot, pentru că este carne în el”, „Am timer pe aparate. Consumă mai puțin, sunt clasa energetică superioară”, „Nu scot. Economie… am auzit, dar nu. Din comoditate sau din grabă nu am scos. Probabil că o să încerc acum dacă e vorba de economie, acum zilele astea, sigur”, au declarat câțiva cetățeni, întrebați dacă procedează conform sfaturilor date de specialiști.

„Da, există o economie. Aceste economii s-ar putea să ajungă la ordinul zecilor de lei pe an, acum deja rămâne la decizia fiecărei persoane dacă se ocupă de economiile astea”, mai precizează Lavente Varvedo. Oamenii ar putea salva chiar și 400 de lei pe an din economisirea energiei casnice, informează România TV.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.