Infofinanciar > Info > Cum arată măsurile impuse de Ciolacu? Cu cât s-au ieftinit prețurile alimentelor
Info

Cum arată măsurile impuse de Ciolacu? Cu cât s-au ieftinit prețurile alimentelor

Guvernul Ciolacu Ordonanța austerității vouchere de vacanță capital.ro
Sursa foto: capital.ro

Primele rezultate ale măsurilor pe care premierul României, Marcel Ciolacu, le-a impus, cu privire scădere prețurilor la produsele de bază, au fost publicate. Care este suma cu care scad prețurile de la făină, mălai, lapte, ouă, dar și alte alimente considerate a fi de bază.

Acestă ieftinire s-a produs marți, 1 august, și se va menține pe o perioadă de trei luni începând cu această dată. Ordonanța de Urgență care prevedea acestea măsuri, mai exact oprirea procesului de creștere al prețurilor pentru alimente de bază, a fost aprobată de către reprezentanții guvernului la data de 30 iunie 2023.

Verificări în supermarketuri

Cu toate că măsurile Ordonanței de Urgență au fost aplicate abia ieri, 1 august 2023, autoritățile competente au început deja să facă verificări în supermarketuri pentru a se asigura că aceste măsuri au fost aplicate, și a controla dacă prețurile au fost modificate. Această măsură, de a plafona prețurile pentru alimentele de bază, va fi menținută pe o perioadă de trei luni începând cu 1 august 2023.

Alimentele care intră în această categorie sunt pâinea albă simplă, cu un gramaj cuprins între 300-500gr; laptele de vacă proaspăt, cu un nivel de 1,5% grăsime, de 1L; brânza telemea de vacă vrac; iaurtul simplu din lapte de vacă, cu o grăsime de 3,5%, nu mai mult de 200 de grame; făina albă de grâu din categoria „000” de 1kg; mălaiul la 1kg; ouăle care se încadrează în categoria M în pachete de 10 bucăți; uleiul de floarea soarelui la 1L; carnea proaspătă de pui, în diferite forme; carnea proaspătă de pui, mai exact carnea de lucru, pulpa de porc și spata de porc; legumele proaspete care se vând vrac, cum ar fi roșiile, castraveții, ceapa galbenă, fasolea uscată; fructele proaspete care se vând vrac, merele roșii și merele golden, prunele și pepenele roșu; cartofii albi vrac; și nu în ultimul rând zahărul alb tos la un kilogram.

Marile supermarketuri au respectat decizia luată de reprezentanții guvernului și și-au modificat prețurile produselor, iar la numai câteva ore de la aceste modificări, rafturile cu produsele ieftinite erau goale. Autoritățile competente nu se opresc din a face controale, pentru a fi siguri că această măsură va fi respectată în continuare.

Care sunt schimbările de prețuri

Schimbările prețurilor produselor se pot observa ușor la raft. De exemplu, prețul cartofilor albi a scăzut cu un procent de 50,13%, ajungând de la 3,99 de lei la 1,99 de lei, iar prețul pentru pâinea albă a scăzut cu 35,63%, de la 4,49 de lei, la 2,89 de lei. Și prețul pentru făina albă a suferit modificăroi vizibile, ajungând să scadă cu 27,69%, de la 4,55 de lei, la 3,29 de lei. În cazul prețului pentru mălai, acesta a ajuns de la 4,89 de lei la 3,39 de lei. Și prețul laptelui a scăzut, cu un procent de 20,03%, de la 6,49 de lei la 5,19 lei.

Cei care nu respectă aceste prevederi pe care guvernanții le-au emis riscă să primească amenzi usturătoare. Sumele la care pot ajunge aceste sancțiuni sunt cuprinse între 100.000 de lei și 2.000.000 de lei. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat faptul că în cazul fermierilor nu vor exista aceste controlări de prețuri și că nu se va interveni „în nici un fel” asupra stabilirii prețurilor de pe piață.

„Prin actul normativ, instituim o formulă agreată cu toate părţile implicate prin care se limitează pentru o perioadă de trei luni adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale cu scopul scăderii preţurilor pentru aceste categorii de produse şi, implicit, cu scopul creşterii puterii de cumpărare a populaţiei”, declara la data de 30 iunie ministrul Agriculturii, Florin Barbu, conform romaniatv.net