Info

Cum ajută sunetul și stimularea electrică la vindecarea durerii cronice

Dureri cronice Sursa foto SciTechDaily
Sursa foto: SciTechDaily

Aproximativ 20% din toți adulții de pe planetă suferă de afecțiuni cronice. Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au făcut mai multe teste pe animale și au ajuns la concluzia că o combinație de tipul celei cu stimulare electrică și sonoră poate trata durerea cronică.

Acesta este un tratament non-invaziv și nemedicamentos pentru tratarea simptomelor acestui tip de durere.

Aceste afecțiuni apar în urma unei accidentări când  nervii atenționează sistemul nervos central. Creierul interpretează ceea ce s-a întâmplat ca durere. În mod normal, această cantitate simțită de persoana în cauză se diminuează pe măsură ce rana se vindecă, conform medicalnewstoday.com.

De unde provine durerea cronică?

Leziunile care au o rată mai mare de apariție a durerii cronice sunt : durerile lombare, leziuni ale măduvei spinării, dureri pelviene. De asemenea, afecțiunile cronice pot apărea și din cauza unor boli mai periculoase precum fibromialgie, migrenă, boala inflamatorie intestinală, zona zoster, neuropatia diabetică, artrită reumatoidă, osteoartrită.

Pe lângă durerea cronică, mai pot apărea și anxietate, probleme de somn, oboseală și depresie.

În mod normal, medicii tratează durerea cronică cu medicamente analgezice pentru durere.

Pentru acest studiu, cercetătorii au utilizat un șoarece pentru a investiga modul în care are loc stimularea senzorială bimodală.

„Am vrut să determinăm dacă combinarea în mod repetat a sunetului și a stimulării corporale ar schimba modelele de codificare în neuronii corticali somatosenzoriali”, a explicat pentru MNT Dr. Cory Gloeckner, PhD, profesor asistent la Universitatea John Carroll și autor principal al studiului.

„Unele tulburări senzoriale, cum ar fi durerea cronică și tinitus, sunt legate de modelele de codificare anormale ale neuronilor cortexului senzorial, astfel încât capacitatea de a modula sau de a schimba în mod noninvaziv modelele de codificare în acești neuroni ar putea ajuta potențial la tratarea acestor tulburări senzoriale”, a continuat acesta.

Totul pleacă de la creier

Pe parcursul studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia conform căreia combinația se stimulări a activat neuronii din cortexul somatosenzorial al creierului.

„Din studiile anterioare, știm că există, de asemenea, regiuni cerebrale suprapuse pentru hărțile de percepție auditivă și somatosenzorială. Și știm deja că semnalele somatosenzoriale pot induce modificări pe termen lung la neuronii din sistemul auditiv; astfel, am emis ipoteza și am investigat cât de bine ar putea stimula stimulii acustici să moduleze activitatea în cortexul somatosenzorial. Am descoperit că, în timp ce stimularea sonoră singură afectează doar un mic subset de neuroni din cortexul somatosenzorial, stimulii sonori au afectat aproape fiecare neuron din care am înregistrat în cortexul somatosenzorial atunci când au fost combinați cu stimularea electrică a corpului. A fost neașteptat și impresionant faptul că un stimul sonor poate afecta atât de mult cortexul somatosenzorial”, a spus doctorul Gloeckner.

Studiul nu este un tratament direct pentru această boală

Chiar și în aceste condiții, doctorul a menționat faptul că studiul nu arată în mod direct că stimularea bimodală tratează durere cronică la om. „Acesta este un studiu inițial pe animale care investighează un mecanism potențial cu rezultate promițătoare, dar ar trebui să fie testat la oameni pentru a determina eficacitatea sa în tratarea durerii. Deoarece tratamentul nostru ar fi neinvaziv, următorul pas ar fi să îl încercăm direct la oameni pentru a vedea dacă poate avea un impact semnificativ asupra simptomelor durerii cronice”, a spus el.

El a adăugat faptul că este extrem de important ca profesioniștii din sistemul medical să aibă și opțiuni fără medicamente pentru tratarea diverselor dureri.

Se vor realiza examinări în continuare, dar și analize între tehnologiile moderne și cele vechi.

„Dar dacă vă uitați pe termen lung, faptul că acești pacienți cu aceste dispozitive implantabile nu mai sunt spitalizați, nu mai sunt supuși unor intervenții chirurgicale, nu mai vizitează urgențele, nu mai folosesc medicamente orale, asta face o diferență uriașă. Costurile inițiale pe termen scurt previn multe dintre costurile foarte mari pe termen lung, de-a lungul anilor”, a transmis doctorul Medhat Mikhael, specialist în managementul durerii și director medical la Memorial Care Orange Coast Medical Center.