Infofinanciar > Info > Cu cât crește venitul pensionarilor? Procesul de recalculare a pensiei
Info

Cu cât crește venitul pensionarilor? Procesul de recalculare a pensiei

Sursă foto: playtech.ro
Sursă foto: playtech.ro

Recalcularea pensiei poate fi cerută de orice persoană care a realizat stagiul de cotizare după deschiderea dreptului la pensie pentru limita de vârstă.

De asemenea, este o opțiune pentru cei care au mai lucrat și după împlinirea vârstei de retragere și au ieșit la pensie.

Vor mai putea cere recalcularea pensiei persoanele care a avut venituri mai mari decât cele declarate inițial la stabilirea pensiei. Sau care a contribuit la sistemul de pensii pentru o perioadă mai lungă decât cea luată în considerare inițial.

Cei care sunt nemulțumiți de valoarea veniturilor stabilite pot cere o recalculare a drepturilor de pensie.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107.

Recalcularea pensiei

Dreptul de pensie pentru limită de vârstă se recalculează în următoarele situații:

Când e nevoie de adăugarea stagiilor de cotizare care nu au fost luate în calcul la stabilirea pensiei

Când pensia trebuie recalculată prin valorificarea stagiilor de cotizare făcute după pensionarea de drept

Când solicitantul depune documente suplimentare care nu există deja la dosarul din pensie și care pot influența cuantumul drepturilor de pensie.

În acest sens, solicitantul depune o cerere, iar pensia se va recalcula. Dacă se constantă că pensionarul are dreptate și veniturile îi vor fi crescute. Pensia recalculată se va acorda începând cu luna următoare celei în care a fost depusă solicitarea.

Pensionarii își vor primi drepturile retroactiv din prima luna după cerere. Chiar dacă decizia cu noua pensie se va elibera după mai multe luni.

Documente se depun pentru recalcularea pensiei:

Cerere scrisă prin care se solicită recalcularea pensiei

Cuponul de pensie

Carnetul de muncă în original și copie, cu perioada solicitată

Buletinul în original și copie

Formula de recalculare a pensiilor va fi schimbată anul acesta după o nouă formulă, pentru a elimina inechitățile din sistem. Pensiile vor fi recalculate pornind de la premisa că valoarea punctului de pensie a crescut de la 1 ianuarie 2023 la 1.785 de lei. Față de 1.586 de lei cât era în trecut.

Lege a pensiei

Premierul Marcel Ciolacu a vorbit la începutul lunii septembrie despre faptul că este nevoie de o nouă lege a pensiilor.

„Considerăm că este nevoie de o nouă lege a pensiilor şi a devenit o prioritate legislativă pentru grupurile reunite ale PSD şi pentru Ministerul Muncii din acest moment.

Mi-aş dori o nouă lege a pensiilor care să intre în vigoare cu data de 1 ianuarie. Şi cei de la Comisie (Comisia Europeană – n.r.) şi noi ştim că sunt foarte multe inechităţi în vechea lege a pensiilor. În continuare avem pensii de 1.500 de lei, dar şi pensii de 30-40.000 de lei. Trebuie să intervenim, avem această obligaţie ca şi stat, ca să închidem cât mai mult din acest decalaj major”, a declarat Ciolacu la finalul reuniunii Consiliului Politic Naţional al PSD.

Măsuri de protecție socială în sprijinul pensionarilor care au venituri din pensie sub 3.000 de lei pentru ca aceștia să își poată asigura cheltuielile curente.

OUG nr.168/2022 prevede un ajutor financiar acordar pensionarilor ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. Fiecare pensionar va primi o altă sumă de bani, în funcție de veniturile pe care le încasează din pensie la momentul actual.

Schema de calcul propusă este următoarea:

Pensionarii cu venituri lunare de până la 1.500 de lei și inclusiv vor primi un ajutor de 1.000 de lei

Pensionarii care au venituri lunare între 1.501 și 2.000 de lei, inclusiv, vor primi un ajutor de 800 de lei.

Pensionarii care iau între 2.001 și 3.000 de lei, inclusiv, vor primi un ajutor în cuantum de 600 de lei.

Banii sunt primiți în tranșe, iar prima tranșă a fost plătită în luna ianuarie 2023. Cea de-a doua va fi plătită în luna octombrie a anului 2023.