Infofinanciar > Info > Criza energetică în Europa a fost învinsă. România nu a ajutat prea mult
Info

Criza energetică în Europa a fost învinsă. România nu a ajutat prea mult

Criza energetică în Europa a fost învinsă. România nu a ajutat prea mult
Sursă foto: stirileprotv.ro

Criza energetică în Europa a fost depășită în mare parte datorită unei reduceri voluntare a consumului de energie. În februarie 2024, Comisia Europeană a încurajat statele membre să continue să reducă folosirea gazelor cu 15%. În ciuda acestei recomandări, România nu a implementat nicio măsură de reducere voluntară a consumului de energie.

Țări precum Germania, Italia, Franța, Portugalia și Spania au adoptat cele mai solide măsuri de eficiență energetică pentru consumatorii casnici. Aceste țări au acoperit colectiv peste 60% (echivalent cu 254,12 miliarde de metri cubi) din cererea de gaze a UE în 2021. În contrast, Bulgaria, Letonia și România nu au implementat nicio măsură voluntară de reducere a consumului de energie.

România a justificat absența unor astfel de măsuri afirmând că nivelul consumului de energie electrică pe cap de locuitor este deja unul dintre cele mai scăzute din Europa. Această justificare este considerată eronată. Nivelul redus al consumului este mai degrabă rezultatul sărăciei energetice din țară și a condițiilor de viață nepotrivite. În care aproximativ 39% dintre români trăiesc, conform alephnews.ro.