Infofinanciar > Info > Criza de AdBlue, noua lovitură pentru industria auto
Info

Criza de AdBlue, noua lovitură pentru industria auto

Ad Blue
Credit imagine: Economica.net

În ultima perioadă industria auto a fost una dintre cele mai afectate industrii la nivel mondial. Prima lovitură pentru piața automobilelor a fost reprezentată de criza medicală. Ulterior, când lucrurile păreau că sunt într-o ușoară revenire a apărut criza semiconductorilor. Însă problemele nu se feresc să apară. După o perioadă în care fabricile auto de la nivel mondial au stagnat din punct de vedere al producției a apărut o nouă provocare care are ca țintă principală transportatorii auto. Momentan primii vizați sunt cei din Europa.

Pe lângă faptul că prețul combustibilului a explodat, lucru care le micșorează semnificativ profiturile, a apărut și criza de AdBlue. Acest lichid este un aditiv folosit de autovehiculele cu motoare diesel de ultimă generație. La prima vedere nu pare o situație foarte complicată, însă aceste motoare noi sunt programate să se oprească în cazul în care rămân fără AdBlue. “Acest lichid este folosit pentru a reduce emisiile de noxe. Fără acest AdBlue un motor de ultimă generație devine non-euro, lucru care duce la mai multă poluare, tocmai din această cauză sunt programate să se oprească în cazul în care rămân fără aditiv. Practic acest lichid se comportă ca un catalizator sau o sită care reduce emisiile de noxe printr-o simplă reacție chimică. Fără AdBlue este imposibil ca producătorii auto să dezvolte un motor Euro 6.” a spus Radu Dinescu, secretarul general al Uniunii Naționale a Transportatorilor rutieri din România (UNTRR).

Criză de AdBlue = scumpirea prețurilor

Principala problemă pe care o poate aduce această criză de AdBlue este scumpirea prețurilor tuturor produselor, deoarece prețul acestui aditiv va crește și îmbinat cu creșterea prețului combustibilului, automat vor crește și prețurile serviciilor de transport marfă, iar în cele din urmă se va ajunge la scumpirea produselor din magazine. Primul semnal de alarmă l-a transmis compania BASF, unul dintre principalii producători de AdBlue din Europa, spunând că vor reduce substanțial producția de aditiv din cauza scumpirii gazului necesar pentru obținerea acestuia. Însă cel mai grav anunț a fost făcut de Duslo, cei mai mari producători de AdBlue, spunând că vor opri producția momentan, deoarece costurile implicate sunt mult prea mari pentru a putea produce ureea sintetică. În această manieră guvernele anumitor țări precum Slovacia a început demersurile pentru a redirecționa rezervele de AdBlue către companiile naționale. Aceasta a comandat 500 de mii de litri pentru a avea o plasă de siguranță în lupta cu această nouă criză apărută în rândul transportatorilor. Scumpirea aditivului a început deja sa fie resimțită în țări precum Italia, unde prețurile pentru un litru de AdBlue s-au dublat.

Ca în orice perioadă de criză, oamenii au început să “pună la saltea”. Potrivit lui Radu Dinescu, secretarul general UNTRR, “companiile de transport au început să își facă stocuri de AdBlue pentru a încerca să treacă cu bine de această criză. Acest fenomen este unul foarte des întâlnit în momente de răscruce, deoarece oamenii când simt că vin vremuri grele își fac provizii. Exact așa s-a întâmplat și în cazul de față. Transportatorii din toată Europa trec printr-o perioadă grea care nu se știe cât va dura. Această criză de AdBlue poate avea un impact foarte mare în caz că se va întinde pe o perioadă lungă.”

Cum va afecta România

România nu este o țară scutită de acest fenomen care a apărut la nivel european. Cel mai mare inconvenient în această criză este că nu poate fi evitată prin simpla umplere a stocurilor. Potrivit lui Radu Dinescu, secretarul general UNTRR, “ această criză va afecta indirect și România, deoarece nu are nicio relevanță că la noi în țară încă se găsește AdBlue. Situația trebuie privită dintr-o altfel de perspectivă. Dacă vorbim despre transportul de marfă în afara țării, faptul ca transportatorii români au stocuri de aditiv nu îi ajută cu nimic. În momentul în care un camion pleacă în afară va fi nevoit să alimenteze cu AdBlue măcar odată pe traseu, în funcție de kilometri pe care îi parcurge. Astfel se vor lovi inevitabil de criza apărută la nivel european, lucru care va afecta automat și prețurile din România.”. În prezent la noi în țară situația este încă sub control, însă în scurt timp dacă această criză continuă stocurile se vor goli inevitabil. În afara țării situația este mult mai neagră. Spre exemplu în Ungaria, compania MOL a anunțat că va adopta anumite restricții privind vânzarea de AdBlue. Producătorul de petrol și gaze a anunțat că aditivul care va fi vândut prin intermediul stațiilor proprii va avea o limită de 50 de litri pentru fiecare client.

Radu Dinescu a dat un pronostic, spunând că această criză ar trebui să se estompeze ușor începând cu luna ianuarie a anului 2022. Acesta a declarat faptul că începând cu anul 2022 prețurile carburanților vor scădea, lucru ce ar trebui să dezghețe producția de AdBlue.

Ce este AdBlue

AdBlue este un lichid care conține uree în proporție de 32,5%. Acesta are ca scop reducerea emisiilor de monoxid de azot și dioxid de azot, care sunt cunoscute sub numele de noxe. AdBlue este practic o denumire comercială a soluției Diesel Exhaust Fluid. Lichidul este depozitat într-un rezervor separat față de combustibil, ulterior fiind injectat direct în evacuare. În urma injectării cu AdBlue noxele sunt descompuse în azot pur și vapori de apă. Cum spuneam și mai sus motoarele diesel de ultimă generație sunt programate să se oprească în cazul în care rămân fără AdBlue, pentru a evita poluarea excesivă, iar fără acest lichid este imposibil să se atingă normele Euro 6. În cazul în care rezervorul este pe terminate, computerul de bord vă va informa cu privire la umplerea acestuia. În principiu avertizarea apare când în rezervorul de AdBlue este suficient lichid pentru parcurgerea a 1.000 de kilometri. Consumul de AdBlue variază și în funcție de consumul de motorină pe care îl are autovehiculul. În medie consumul este cuprins între 1 și 1,5 litri la 100 de kilometri parcurși. Spre exemplu producătorul german de automobile BMW spune că un rezervor plin de AdBlue este suficient pentru parcurgerea a 15.000, pe când rivalii de la Mercedes susțin faptul că un litru de soluție poate ajunge pentru până la 1.000 de kilometri.

În mod normal rezervorul se umple când este făcută revizia periodică a mașinii, însă există și posibilitatea ca rezervorul să se golească înainte de acest termen. Nu este nicio dramă, deoarece acesta poate fi achiziționat de la orice stație de încărcare peco și poate fi umplut chiar de proprietarul mașinii. Prețul pentru un flacon de AdBlue poate varia între 35 și 80 de lei pentru 10 litri, în funcție de adaosul fiecărei firme. La reîncărcarea cu AdBlue este recomandat să aveți grijă ca lichidul nu atingă părți vopsite ale mașinii, deoarece există șansa ca acea porțiune atinsă să corodeze.