Infofinanciar > Info > Creșteri salariale de 10% pentru unii bugetari. Vor fi acordate în 2 tranșe
Info

Creșteri salariale de 10% pentru unii bugetari. Vor fi acordate în 2 tranșe

salariu minim adecvat (Sursă foto: bugetar.ro)
sursa foto: arhivă

Guvernul intenționează să mărească salariile primarilor din localitățile cu până la 20.000 de locuitori și ale altor bugetari. Creșterile salariale propuse sunt de 10%, raportate la nivelul lunii decembrie 2023. Vor fi acordate în două tranșe: în iunie și septembrie 2024. Impactul bugetar estimat este de peste 1,12 miliarde de lei.

Ministerul Muncii a publicat marți seara, 21 mai,un proiect de ordonanță de urgență pentru consultare publică. Proiectul vizează creșteri salariale pentru mai multe categorii de bugetari. Asta datorită diferențelor salariale existente între funcțiile din administrația publică centrală și structurile teritoriale subordonate.

„Proiectul este în transparență. Este o cerință europeană pentru decontările de ochelari până la 500 lei; iar restul sunt majorări de 5% și 10% pentru categoriile care nu au primit până acum, cele cu venituri foarte mici,” a declarat premierul Ciolacu.

Domeniile bugetare afectate

Creșterile salariale vor afecta angajații din mai multe domenii bugetare, conform legii 153/2017 privind salarizarea personalului bugetar:

  1. Cultură: Angajații din instituții de spectacole, concerte naționale (dirijori, artiști, manageri), biblioteci și muzee publice, presă, edituri, case de cultură și alte instituții publice de cultură.
  2. Diplomație: Membrii Corpului diplomatic și consular al României și personalul de execuție din administrația centrală a Ministerului Afacerilor Externe, inclusiv cei cu funcții de conducere.
  3. Angajații cu funcții de conducere și de execuție din cadrul Oficiului Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale.
  4. Angajații din autoritățile și instituțiile publice finanțate integral din venituri proprii, aflate în subordinea, sub autoritatea, sau în coordonarea Guvernului, ministerelor, și altor organe de specialitate ale administrației publice centrale și locale, precum și cei aflați sub controlul Parlamentului.
  5. Administrație: Secretari generali, consilieri parlamentari, inspectori vamali, directori generali, manageri publici, inclusiv funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului din unitățile administrativ-teritoriale de până la 20.000 de locuitori.
  6. Viceprimari din orașe și comune, în funcție de populație, cu salarii de bază majorate cu 10% față de nivelul din decembrie 2023, în două tranșe: 5% în iunie 2024 și 5% în septembrie 2024.

Nota de fundamentare a proiectului de OUG:

„Proiectul de act normativ are în vedere acordarea unor creșteri salariale de 10% raportate la nivelul lunii decembrie 2023, în două tranșe, pentru familiile ocupaționale de funcții bugetare din diverse anexe ale legii salarizării,” se arată în document.

Proiectul prevede și salarizarea corespunzătoare pentru personalul agențiilor județene pentru protecția mediului și Agenției pentru Protecția Mediului București, aliniată cu funcțiile publice de stat la nivelul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Decontarea articolelor pentru computer:

Proiectul permite decontarea achiziției de dispozitive de corecție speciale (ochelari) pentru lucrătorii care folosesc echipamente cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului de lucru, în limita a 500 lei/persoană.

De asemenea, va fi înființată o Comisie Centrală pentru Drepturi Salariale, instituită prin ordin comun al ministrului muncii, ministrului finanțelor și ministrului justiției, pentru soluționarea aspectelor tehnice legate de aplicarea corectă a drepturilor salariale.

Impactul bugetar:

Impactul bugetar pentru aceste măsuri este estimat la peste 1,12 miliarde de lei. „Acoperirea creșterii cheltuielilor bugetare va fi realizată prin reorganizare instituțională, creșterea ocupării forței de muncă și a plății contribuțiilor la BASS și impozitul pe venit, creșterea gradului de colectare și reducerea unor cheltuieli cu bunurile și serviciile,” se precizează în nota de fundamentare, potrivit România TV.