Infofinanciar > Info > Creșterea costului forței de muncă în Europa Centrală și de Est. Țările care plătesc mai bine
Info

Creșterea costului forței de muncă în Europa Centrală și de Est. Țările care plătesc mai bine

Creșterea costului forței de muncă în Europa Centrală și de Est. Țările care plătesc mai bine
Sursă foto: BunInCariera.ro

În Europa Centrală și de Est, costul mediu al forței de muncă pe oră a înregistrat o creștere cu rate cu două cifre în 2023. În timp ce în media UE această creștere a fost de +5,3% pe an. Aunge la 31,8 euro.

Costul mediu pe oră al forței de muncă în aceste țări rămâne mult mai scăzut decât în țările vest-europene precum Franța sau Germania. Fiind aproximativ un sfert până la o treime din acesta.

În Italia și Spania mulți români și-au găsit locuri de muncă. Costul forței de muncă este mult sub media UE. Se situează la aproximativ 30 euro și, respectiv, 25 euro pe oră. În comparație cu peste 40 euro în Franța și Germania.

Se pare că există o corelație negativă între intensitatea imigrației. Nu se limitează doar la România sau Europa de Est și costul forței de muncă în Europa. Cu cât imigrația este mai mare, cu atât costul forței de muncă este mai mic.

Costul forței de muncă este invers corelat cu deficitul de forță de muncă raportat de către angajatori: cu cât salariile sunt mai mici, cu atât deficitul de forță de muncă este mai mare. În zona euro, costurile orare cu forța de muncă au crescut în toate țările, conform profit.ro.