Infofinanciar > Info > Creștere record a pieței de factoring din România! ARF a înregistrat o majorare de 30% față de anul trecut
Info

Creștere record a pieței de factoring din România! ARF a înregistrat o majorare de 30% față de anul trecut

Piata de Factoring
sursa foto dreamstime

Conform studiului anual al Asociației Române de Factoring (ARF), piața de factoring a înregistrat o creștere record de 30% față de anul precedent, ajungând la aproximativ 7,85 miliarde de euro, din care operațiunile de factoring interne au reprezentat 6,78 miliarde de euro, cu o creștere de 34% față de 2022. 

Raportat la cifra de afaceri a companiilor care au beneficiat de finanțare prin factoring, distribuția rămâne aproape la fel ca în anul precedent. Astfel, societățile cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro reprezintă 41% din totalul volumului creanțelor cesionate prin factoring, în timp ce companiile cu cifră de afaceri cuprinsă între 5 și 50 de milioane de euro reprezintă 35%. Restul volumului aparține companiilor cu afaceri sub 5 milioane de euro. 

Companiile din zona Nord-Est contribuie doar 2% 

Cea mai mare contribuție la totalul creanțelor cesionate prin factoring intern este din partea companiilor din zona București-Ilfov, care reprezintă 46% (3,36 miliarde euro). În schimb, companiile din zona de dezvoltare Nord-Est au o contribuție foarte mică, doar 2% din totalul creanțelor cesionate prin factoring intern și de export, acestea cesionând creanțe în valoare de 151 milioane euro. 

„Aportul regiunilor economice ale României la dezvoltarea pieţei de factoring urmează cumva clasamentul acestora în funcţie de nivelul activităţii economice, exprimat în PIB per capita. Astfel, regiunea Bucureşti – Ilfov, care se află în fruntea clasamentului, are un nivel de 5 ori mai ridicat decât zona de nord-est a ţării, iar, în ceea ce priveşte factoringul, volumele administrate prin factoring sunt chiar de peste 20 de ori mai mari”, a declarat Bogdan Roşu, preşedinte ARF. 

În ceea ce privește profilarea pieței de factoring pe sectoare, sectorul FMCG a recuperat diferența față de sectorul „Metale, Chimicale, Apa, Reciclare” înregistrată anterior, astfel încât ambele segmente au o contribuție de peste 17% (echivalentul a peste 1,3 miliarde euro) la nivelul general al pieței. 

Factoringul de export 

În ceea ce privește factoringul de export, situația este inversată față de factoringul intern. Astfel, în cadrul tranzacțiilor de export, sectorul „Metale, Chimicale, Apă, Reciclare” are o contribuție mai mare, reprezentând 46% din volumul total al creanțelor cesionate prin factoring de export, în timp ce FMCG contribuie doar cu 8% din aceste volume, adică de aproximativ 6 ori mai puțin decât sectorul menționat. 

În ceea ce privește sumele absolute, cele mai mari creșteri au fost înregistrate de sectorul energiei (+237%), urmat de produse farmaceutice, sănătate și asistență socială (+95%) și agricultură, pescuit, produse alimentare (+63%). 

În topul domeniilor care au accesat finanțări de factoring intern în 2022, în ordinea valorii, se află: bunuri de larg consum (FMCG) – 1,2 miliarde de euro; autovehicule, utilaje, echipamente – 866 milioane de euro; electronice, informații și telecomunicații – 847 de milioane de euro; metale, chimicale, apă, reciclare – 735 milioane de euro; energie – 770 milioane de euro; silvicultură, prelucrare lemn, construcții – 633 de milioane de euro; agricultură, pescuit, produse alimentare – 493 de milioane de euro; transport și depozitare – 244 de milioane de euro; produse farmaceutice, sănătate și asistență socială – 185 de milioane de euro. 

Cât au contribuit tranzacțiile internaționale 

Tranzacțiile internaționale, atât în ceea ce privește factoringul de export cât și cel de import, au avut o contribuție combinată de 13,5%. Astfel, cifra totală a operațiunilor de factoring de export a fost de 910 milioane de euro, în creștere cu 15% față de anul anterior, în timp ce operațiunile de factoring de import au atins suma de 150 de milioane de euro, în creștere cu 15%. 

Potrivit studiului ARF, regiunea Sud-Vest Oltenia a înregistrat cel mai mare volum de operațiuni de factoring de export în valoare de aproximativ 278 milioane de euro, iar numărul companiilor care au accesat aceste soluții în această zonă a fost de 23. Aceste cifre arată o concentrare puternică în această regiune. În ceea ce privește întreaga piață, București-Ilfov a contribuit cu 46% din totalul creanțelor cesionate în structuri de factoring intern și de export și cu 24% din totalul companiilor care au ales aceste soluții. În restul regiunilor, numărul aderenților a fost relativ egal, situându-se între 8% și 13%. 

Un alt aspect semnificativ este legat de întârzierea medie la plată a debitorilor în raport cu termenele contractuale. Conform cercetării, în anul precedent, întârzierea medie la plată a fost de 7 zile, în creștere față de 5 zile în 2021. 

Dobânda de referință va rămâne la un nivel ridicat 

„Ne aflăm într-un context geopolitic, dar şi economic, complicat. Pe fondul continuării conflictului militar din Ucraina, ne aşteptăm ca volatilitatea preţurilor resurselor naturale, în special petrol, gaze, dar şi cereale, să rămână un factor important în evoluţia economică. Inflaţia este încă la un nivel foarte ridicat, cu estimări de reducere rezervat optimiste pentru 2023, ceea ce va menţine sus nivelul dobânzii de referinţă. Deficitul bugetar este foarte mare şi, pentru a putea acoperi cheltuielile actuale, dar şi potenţialele creşteri de cheltuieli sociale, fiind an pre-electoral, nu excludem să vedem creşteri de taxe anul acesta. Pe de altă parte, dacă reuşim să ne atingem ţintele de proiecte, vom putea accesa multe oportunităţi din programul PNNR, care înseamnă investiţii, creare de noi locuri de muncă, taxe platite, deci creştere economică, companiile fiind susţinute din plin, ca în fiecare ciclu economic, de produsele de factoring”, adaugă Bogdan Roşu. 

IPSOS România a efectuat studiul privind piața de factoring la 2022 în concordanță cu regulile Codului Internațional de Cercetare de Piață și Sociologică ICC/ESOMAR. Au fost invitați să participe la studiu membrii ARF – Access Financial Services IFN, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Eximbank, IFN Next Capital Finance, ING Bank România, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Patria Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank, precum și alte instituții financiare non-membre, scrie Agerpres. 

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.