Infofinanciar > Info > Crește salariul în 2024! Ce români vor beneficia de acest lucru
Info

Crește salariul în 2024! Ce români vor beneficia de acest lucru

pensii (sursă foto: capital.ro)
sursă foto: arhiva companiei

Angajații care lucrează în cadrul Caselor Naționale de Pensii Publice vor avea parte de o mărire a salariului. Începând cu data de 1 ianuarie 2024. Sumele vor fi cuprinse între 330 și 1.500 de lei net. Această decizie vine după o serie de proteste intense ale angajaților. Care au revendicat dreptatea salarială și echitatea în sistemul de pensii.

Această majorare salarială reprezintă o etapă importantă în abordarea inechităților existente între salarizarea angajaților din Casele Județene de Pensii și cei ai Casei Naționale de Pensii Publice. Măsura are ca scop aducerea unui echilibru mai bun între nivelurile salariale ale acestor categorii de angajați și îmbunătățirea condițiile de muncă.

Creștere de salariu în 2024

Eforturile de negociere au fost intense. Reprezentanții Blocului Național Sindical, alături de cei ai angajaților din Casa Națională de Pensii Publice, au purtat discuții cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, și ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

În urma acestor discuții, s-a ajuns la un acord comun de a nu mai exista inechități salariale când vine vorba de angajații Casei Județene de Pensii și cei din cadrul Casei Naționale de Pensii Publice.

Potrivit unui comunicat al Consiliului Naţional al Federaţiei Sindicatelor, remis joi, „suspendarea grevei reflectă dorinţa noastră de a prioritiza soluţiile constructive şi de a evita orice impact negativ asupra serviciilor prestate pentru beneficiari. Apreciem înţelegerea manifestată de toate părţile, considerăm că societatea trebuie informată corect, în acord cu valorile şi principiile care ne definesc ca organizaţie.

Aceste dificultăţi prezentate opiniei publice sunt aspecte pe care organizaţia noastră le cere a fi rezolvate pentru activitatea profesională, soluţiile identificate şi aplicate conduc, în mod implicit, la îmbunătăţirea timpului de răspuns la nevoile beneficiarilor noştri. Vom menţine transparenţa pe parcursul procesului de negociere”.

Greva generată de angajați

Creșterile de salariu vor fi intra în vigoare printr-o Ordonanță de Urgență. Părțile implicate au stabilit ca pe data de 04 decembrie 2023 să aibă loc o nouă întâlnire la Ministerul Muncii și Solidarității Sociale pentru a finaliza detaliile actului normativ. Această inițiativă va rezolva o parte din revendicările angajaților. Dar suspendă și protestele care au pus presiune pe guvernanți.

Greva generală a angajaților vine în urma unor nemulțumiri legate de salariu și de condițiile la locul de muncă.

„Începând cu data de 27 noiembrie 2023, membrii sindicatelor afiliate la FSMM, cât şi angajaţii neafiliaţi în sindicate declară grevă generală pentru eliminarea inechităţilor salariale şi pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă. Această acţiune vine în contextul eforturilor constante ale Federaţiei Sindicatelor din Ministerul Muncii de a obţine condiţii de muncă optime şi remunerare echitabilă.

Membrii sindicatelor au considerat că greva este un pas necesar pentru a atrage atenţia asupra problemelor semnificative cu care se confruntă angajaţii din instituţiile Ministerului Muncii”, se menţionează într-un comunicat, potrivit RomâniaTV.net