Info

Cresc salariile românilor! Parlamentul European a anunțat majorări de peste 500 de lei

Bani, Sursă foto: Impact
Bani, Sursă foto: Impact

Dragoș Pîslaru, europarlamentar REPER, susține că directiva europeană privind salariul minim, care va fi votată miercuri de Parlamentul European, ar trebui să asigure unui angajat cu salariul minim din România o creștere de peste 500 de lei. Salariul minim european va fluctua și va fi stabilit în funcție de salariul mediu din fiecare stat membru al UE.

Dragos Pîslarul este  negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim, acesta a declarat că: Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, potrivit G4Media.

Salariul minim ar putea crește cu 500 de lei

Vorbind despre directiva europeană, Pîslaru a susținut că acesta prevede faptul că salariul minim european va fi calculat în funcție de venitul minim pe economie al fiecărei țări. „Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, a declarat Pîslaru, conform sursei citate.

În timp ce cel mai mic salariu brut din România este de 2.550 de lei, salariul mediu brut este de 6.443 de lei. În consecință, salariul minim brut în România, conform regulamentului european, ar fi de 3.200 de lei brut, adică puțin peste 2.000 de lei net.