Info

Cresc prețurile la băuturi spirtoase! Majorarea accizei la alcool poate duce la un val de contrabandă

impact.ro
sursa: impact.ro

Băuturile alcoolice se scumpesc anul acesta, ca urmare a majorării cu 6% nivelului accizelor la alcool de la 1 ianuarie 2023. Astfel, prețul la raft al băuturilor spirtoase va crește cu câteva cifre. 

Ordonanța de Urgență 16/2022a adus modificări prin Legea 370/2022 cu privire la accizele de alcool. În actul normativ, publicat de Monitorul Oficial la 20 decembrie 2022, s-a decis majorarea accizelor la alcool și la băuturile alcoolice cu un procent de 6%. 

Cauza majorărilor de preț la alcool 

Așadar, acciza alcoolului etilic crește de la 3,9 lei/hl de alcool pur la 4 lei/hl de alcool pur. În 2022, nivelul accizei fusese majorat de două ori. Nu doar atât, dar din această cauză și costul materiilor prime și al materialelor care intră în contextul fabricării și comercializării băuturilor alcoolice găsite în magazine s-a mărit cu valori cuprinse între 30% și 80%.  

Majorarea cu 6% a accizei la alcool și la băuturile alcoolice de comerț pare nesemnificativă, însă aceasta a determina o creștere vizibilă a prețului de la raft al băuturilor spirtoase cu concentrație alcoolică de 40% cu cel puțin 2 lei pe un singur litru. 

Acciza ridicată afectează producția de alcool 

Reprezentanții Spirits România, o asociație care reunește marii producători și distribuitori de alcool și băuturi spirtoase din țară, susțin că majorarea prețurilor la raft va crește numărul de băuturi de contrabandă și va avea efecte negative atât pe plan economic, cât și social. 

Majorarea de 6% va avea un impact acut asupra producătorilor cu capacități de producție mai mici, care s-au confruntat deja anul trecut cu costuri imense cauzate de pandemie și războiul din Ucraina. 

„Costul materiilor prime şi al materialelor s-a mărit cu valori cuprinse între 30% şi 80%, iar nivelul accizei a fost deja majorat de două ori doar în anul 2022 (1 ianuarie 2022 cu 3,6% şi 1 august 2022 cu 5%), ceea ce a pus o presiune uriaşă pe costurile de producţie. De la 1 ianuarie 2023 ni se aplică o nouă creştere de 6% a nivelului accizei, ceea ce va determina şi creşterea preţului la raft al băuturilor spirtoase cu concentraţie alcoolică de 40% grade cu minimum 2 lei/litru”, a susținut Tudor Furir, preşedintele Asociaţiei Spirits Romania. 

Băuturile de contrabandă prezintă un risc 

Din trecutul tumultos al legilor din România cu privire la băuturile alcoolice ar trebui să știm că o majorare al accizei la alcool nu este tocmai o procedură sigură la noi în țară și poate duce la un val de băuturi nefiscalizate, adică de contrabandă, care sunt extrem de periculoase. 

Sursa amintește majorarea accizei cu 42% în 2013, care a determinat, în cursul unui an-doi, o scădere drastică a pieței băuturilor spirtoase fiscalizate de 30%. Reducerea ulterioară cu 30% a accizei în 2016 a rezultat în ultimii 6 ani scăderea pieței de contrabandă cu aproximativ 25% şi dublarea veniturilor colectate la bugetul de stat, care au înregistrat 171,75 milioane euro în 2021 pentru toată piaţa băuturilor spirtoase. 

Nu doar băuturile spirtoase se scumpesc 

Cu toate că acciza se mărește pentru băuturile spirtoase, asta nu înseamnă că prețul la raft al celorlalte băuturi alcoolice vor rămâne la fel. Producătorii de vin au anunțat că au majorat deja prețurile produselor lor, din cauza unui va de costuri ridicate în producție, care de altfel nu par că vor încetini din a crește tot mai mult. 

Astfel, vinul s-a scumpit la începutul acestui an undeva la 20-30%. Valori similare de majorare a prețurilor se regăsesc și în creșterile de preț la bere, scrie Antena3.