Infofinanciar > Info > Creditul devine doar un vis pentru români. Cum s-a ajuns aici
Info

Creditul devine doar un vis pentru români. Cum s-a ajuns aici

Bani, Sursă foto: Știrea de Iași
Sursă foto: Știrea de Iași

Motivele pentru care românii apelează din ce în ce mai puțin la creditele bancare este pentru că nu își mai permit. Din cauza dobânzilor mari și a inflației crescute cetățenii împrumută tot mai puțini bani.

Creșterea prețurilor, dar și a dobânzilor au făcut ca în primul semestru din acest an mulți oameni să nu mai apeleze la consum pe credit. Este vorba, mai exact, de o scădere cu 3% a folosirii acestui instrument financiar.

Surprizele neplăcute

Oamenii care au apelat, totuși, la creditele bancare s-au lovit și de aspecte negative, mai exact creditele pe care aceștia și le-au calculat nu au corespuns cu cele care le-au fost oferite, au fost mai mici.

Comparativ cu anul trecut, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care are o dobândă în lei, s-a majorat cu mai mult de 3%. Această creștere semnifică și că ratele au crescut și ele, iar pentru cei care vor să ia acum un credit, asta înseamnă că sumele nu vor mai fi atât de mari. În plus, oamenii nu vor primi vești bune prea curând, deoarece indicii în funcție de care se calculează creditele nu vor coborî prea curând.

Totodată, și reprezentanții Băncii Naționale au transmis același lucru, că numai începând cu anul următor vom putea să ne eliberăm de presiunea ratelor pentru creditele în lei, informează antena3.ro 

Rate mai mari pentru creditele în euro

În luna iulie a acestui an, reprezentanții Băncii Centrale Europene (BCE) au luat decizia de a majora ratele dobânzilor. Efectele acestei decizii sunt resimțite și de românii care au credite în euro, cu dobândă variabilă.

Reprezentanții Băncii Centrale Europene au crescut rata dobânzii la 3,5%, la sfârșitul lunii iulie, acțiune care a dus la o rată record în ultimii douăzeci de ani.

„Există posibilitatea unei creșteri, există posibilitatea unei pauze.

Inflația continuă să se reducă, dar încă se anticipează că aceasta se va menține prea ridicată pe o perioadă prea îndelungată. Consiliul guvernatorilor este hotărât să asigure revenirea la momentul oportun a inflației la nivelul țintei sale de 2% pe termen mediu. Prin urmare, a decis astăzi să majoreze cu 25 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE.

Evoluțiile înregistrate ulterior ultimei ședințe susțin anticipația potrivit căreia inflația va scădea în continuare până la finele anului, dar se va menține superioară țintei pe o perioadă îndelungată. Deși unele măsuri prezintă indicii de temperare, inflația de bază rămâne, în ansamblu, ridicată. Majorările anterioare ale ratelor dobânzilor continuă să se transmită de o manieră solidă: condițiile de finanțare s-au înăsprit din nou și frânează tot mai mult cererea, ceea ce reprezintă un factor important pentru revenirea inflației la nivelul țintei”, este mesajul pe care l-au transmis la momentul respectiv reprezentanții BCE.

Și românii care au credite în euro resimt efectele acestei majorări. Totuși, reprezentanții Băncii Naționale Române au transmis faptul că ratele pentru creditele în lei.

„Nu sunt așteptate creșteri suplimentare ale ratelor la creditele ipotecare în lei pentru următoarea perioadă, pe când în cazul creditelor denominate în Euro, traiectoria ascendentă va continua, pe fondul întăririi politicii monetare la nivel european”, au transmis reprezentanții BNR la momentul respectiv, conform evz.ro