Infofinanciar > Info > Credite în euro, rate mai mari! Dobânda de referinţă va fi majorată
Info

Credite în euro, rate mai mari! Dobânda de referinţă va fi majorată

euro, sursa foto BlackNews.ro
sursa foto BlackNews.ro

Rate mai mari pentru românii cu credite în euro. Banca Centrală Europeană a anunţat că majorează din nou dobânda cu 0,25%. Astfel, dobânda de referință va ajunge la 4%, un record în istoria monedei unice europene.

Decizia BCE îi va afecta și pe românii care au credite legate de Euribor, anunță Antena 3, pentru că ratele lor vor crește cu câteva sute de lei. Este a zecea majorare consecutivă, cea mai recentă având loc în iulie 2023.

Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referinţă, cea de-a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituţiei, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârşitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.

Rate pentru dobânzi

„Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 4,50%, 4,75% şi, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023″, se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii din 14 septembrie a Consiliului guvernatorilor BCE.

Conform proiecţiilor macroeconomice pentru zona euro. Publicate pe 14 septembrie de BCE, rata medie a inflaţiei se va situa la 5,6% în 2023, la 3,2% în 2024 şi la 2,1% în 2025, faţă de 5,4% în 2023 şi 3% în 2024, cât estima anterior. Noile prognoze arată un progres lent al inflaţiei spre ţinta de 2% avută în vedere de BCE, în pofida faptului că gardienii euro au adoptat cel mai rapid ciclu de înăsprire a politicii monetare din istoria de 25 de ani a BCE.

Previziunile nu ţin cont de creşterea aproape zero a economiei în trimestrul doi din 2023 şi de recenta majorare a preţului la petrol. Preşedintele BCE, Christine Lagarde, a admis că de la finalul lui 2022 creşterea a fost „extrem de lentă”.

Alfred Kammer susţine că oficialii trebuie să reacţioneze cu mai multă forţă la şocurile care menţin inflaţia la un nivel ridicat, deoarece „altfel sporesc costurile cu eforturile spre un proces de dezinflaţie”.

Aşadar, „fiţi deschişi, lăsaţi uşa deschisă pentru noi decizii de politică monetară. Nu poate fi încheiată în acest moment actuala politică monetară”, a declarat şeful Departamentului European al FMI.