Infofinanciar > Lumea la zi > Creditarea în zona euro a încetinit! Creșterea dobânzilor este de vină
Lumea la zi

Creditarea în zona euro a încetinit! Creșterea dobânzilor este de vină

BCE Sursa foto: Antena 3 CNN
Sursa foto: Antena 3 CNN

Creditarea companiilor din zona euro a încetinit din nou luna trecută, ceea ce se adaugă la dovezile deja tot mai numeroase că ratele dobânzilor foarte ridicate frânează crearea de credite și creșterea economică. Împrumuturile acordate firmelor din blocul monetar format din 20 de națiuni au crescut cu 3,0% de la an la an, după ce luna precedentă au înregistrat o creștere de 4,0%, în timp ce creșterea creditului pentru gospodării a încetinit la 1,7% de la 2,1%. 

Banca Centrală Europeană a majorat ratele dobânzilor cu 4 puncte procentuale în ultimul an, iar o nouă majorare joi este, în esență, un lucru deja făcut, deoarece inflația rămâne mult prea ridicată și ar putea dura până în 2025 pentru a reveni la ținta de 2%. 

Însă datele economice recente, de la cifrele PMI și indicatorii de sentiment la un sondaj cheie privind împrumuturile, au surprins în sens negativ, sugerând că blocul continuă să se apropie de recesiune, ceea ce ar trebui să reducă în mod natural presiunile asupra prețurilor. 

Datele slabe intensifică dezbaterea cu privire la cât de mult mai trebuie să facă BCE, iar unii economiști susțin că majorarea ratei de joi va fi ultima, în timp ce unii pariază pe o ultimă mișcare în septembrie. 

Creșterea indicatorului M3 al masei monetare, considerat în trecut un bun indicator al expansiunii economice viitoare, a încetinit de la 1,0% la 0,6%, în urma așteptărilor de creștere de 1%. 

Un „echilibru al riscurilor” 

„BCE va fi mai preocupată de ratele actuale ale inflației, spre deosebire de scăderea activității economice, care nu a fost deloc neașteptată”, a declarat pentru Euronews Stefan Gerlach, cercetător la Centre for Economic Policy Research (CEPR) și economist-șef la EFG Bank. „Bănuiesc că unii membri ai Consiliului guvernatorilor vor dori să rămână prudenți, majorând în continuare ratele dobânzilor, în timp ce alții vor dori să întrerupă majorările pentru a reduce presiunea asupra economiei” 

„Echilibrul riscurilor începe cu siguranță să se schimbe. Unii guvernatori ai Banca Centrală Europeană vor fi îngrijorați de faptul că înăsprirea în continuare a politicii monetare ar putea împinge zona euro în recesiune anul viitor”, a adăugat Gerlach. 

Un risc asupra căruia experții nu sunt, de asemenea, de acord este dacă o pauză în majorarea ratelor ar fi doar atât, o pauză, sau dacă ar pune de fapt capăt definitiv anului trecut de înăsprire a politicii monetare.  

„Riscul este ridicat că orice pauză ar însemna sfârșitul ciclului de majorare a ratelor”, a explicat Carsten Brzeski, șeful global al departamentului de cercetare macroeconomică și economist-șef al zonei euro la ING. „Acesta este motivul pentru care șoimii BCE vor insista probabil în continuare pentru o majorare a ratei în septembrie, care ar fi atunci ultima majorare”. „În prezent, este într-adevăr o probabilitate de 50-50”, a spus el. 

Banca Centrală Europeană ezită 

Brzeski consideră, de asemenea, că impactul asupra întreprinderilor arată că BCE „a fost prea blândă în ceea ce privește impactul negativ al propriilor majorări de dobândă asupra economiei”. 

Având în vedere că există un decalaj de timp între punerea în aplicare a politicii monetare și momentul în care impactul acesteia se manifestă în datele economice, alți experți consideră că abordarea BCE bazată pe date este eronată. 

„BCE spune că deciziile sale privind nivelul și durata restricțiilor se bazează pe o abordare exclusiv dependentă de date. Dar datele ne oferă o imagine a prezentului și a trecutului – nu ne spun prea multe despre cum să concepem politica pentru viitor”, a declarat Maria Demertzis, cercetător senior la Bruegel. „BCE continuă să pună prea mult accent pe trecut ca modalitate de înțelegere a viitorului și, în opinia mea, acest lucru a însemnat că deciziile vin cu întârziere”, potrivit EuroNews.

Demertzis consideră că BCE ar trebui să schimbe direcția și să întrerupă majorările de dobândă în septembrie. „Dacă este ceva, a ezitat deja prea mult înainte de a face o pauză. A fost prea târziu pentru a începe creșterea ratelor dobânzilor în septembrie și acum riscă să facă aceeași greșeală ieșind târziu”, a spus ea. 

Dar orice va spune Lagarde după anunțul privind dobânzile va fi la fel de critic și urmărit îndeaproape. „Ceea ce se va întâmpla în continuare rămâne extrem de incert”, a spus Gerlach, „dar semnalele din comunicările doamnei Lagarde, care în trecut au creat incertitudine, vor fi, de asemenea, critice pe măsură ce avansăm”.