Infofinanciar > Info > Crăciunul ceaușeștilor. Tiranul și sinistra nu îl înghițeau pe Moș Gerilă
Info

Crăciunul ceaușeștilor. Tiranul și sinistra nu îl înghițeau pe Moș Gerilă

Elena Ceausescu și Nicolae Ceuasescu
Foto: alephnews.ro

Ca toate țările comuniste, și România de sub Ceaușescu trebuia să fie atee, așa era leguit. Moș Crăciun era înlocuit de Moș Gerilă în tot lagărul socialist, dar populația ținea pe ascuns sărbătorile creștine.

Mai mult, cică însuși Nicolae Ceauşescu ţinea la tradiţia de Crăciun.  Potrivit celor ce au lucrat în apropierea lor, Nicolae şi Elena ţineau sărbătorile de Crăciun şi Paşte.

„De Crăciun, în bucătărie se preparau sarmale, friptură, cozonac. Cei doi nu mâncau exotic, deşi unii tind să creadă asta. Erau, în sufletele lor, nişte ţărani. În frigider aveau de toate, dar tot bucatele româneşti preferau”, declara, într-un interviu, arhitectul Camil Roguski.

Craciunul ceaușeștilor

Craciunul ceaușeștilor

„La reşedinţa de la Vila Lac 1 era petrecere mare. Aduceam acolo vreo 300 de brazi şi câteva maşini cu cetină, ca să miroase a sărbătoare.(…) Trebuia sa faci lucrurile bine. Dacă greşeai, prima oară te plesnea. A doua oară te băga la închisoare”, povestea Camil Roguski, apropiat al familiei Ceauşescu.

Musacaua

În cartea „Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants” (n.r. – Cinele dictatorilor: un ghid de prost gust pentru ospătarea tiranilor), autoarele americane Victoria Clark şi Melissa Scott oferă detalii uimitoare despre obiceiurile culinare ale dictatorilor.

Cartea conţine și o serie de reţete pentru persoanele care vor să încerce bucăţele din care se înfruptau cei mai mari criminali ai lumii.

Conform acestei cărți, Ceauşescu era un avid consumator de musaca de legume, cu ou şi smântână pe deasupra, piftie de crap gătită în stil românesc şi salate simple cu roşii, ceapă şi brânză, pe care le consuma cu friptură.

Bio înainte de eco

Se povestește că Ceauşeştii preferau ceea ce numim acum produse bio, adice cereau legume cultivate pe pământ tratat numai cu îngrăşământ naturale. Şi animalele care se sacrificau pentru masa de Crăciun a familiei dicatoriale  trebuia neapărat să fi păscut pe un câmp tratat natural, fără chimicale

Historia.ro notează faptul că lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea să-i servească pe ceilalţi când stăteau la masă, în familie. Ţinea sticla de sifon aproape de masă şi le turna el celorlaţi comeseni. Ridicol, ca să ceară un supliment dintr-un fel de mâncare bătea din palme.

Poate țineau Crăciunul, dar nu le păsa de cadouri. Singurul obicei vizibil de comeseni al lui Nicolae era ca atunci când obosea să se retragă în dormitorul său şi urmărească filme cu cowboy. Nimeni nu comenta acest lucru, nici măcar cei apropiați…

Dulcele preferat de Crăciun erau  cozonacii făcuţi de administratorul Vilei Lac 1, Suzana Andreiaş.

Din nefericire, în decembrie 1989, în ziua de Crăciun, cuplul Ceaușescu a fost executat, la Târgoviște.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.