Info

Costuri de 6 milioane de euro pentru aderarea României la OCDE. Ce măsuri va lua guvernul

Euro și Dolari - sursa foto - economie.hotnews.ro
sursa foto economie.hotnews.ro

Pentru a putea adera la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), Guvernul României va trebui să plătească aproximativ 5,8 milioane de euro în cheltuieli estimative.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională ce însumează 38 de state membre și ce se ocupă cu stabilirea și implementarea unor politici publice, cu scopul obținerii unei creșteri economice sustenabile și păstrarea echilibrului social la nivel mondial. Aderarea la această organizație va aduce avantaje considerabile pentru România, pentru o mai bună integrare în sistemele economice mondiale.

Procesul de aderare

România și-a depus pentru prima dată candidatura la OCDE în 2004, după aderarea în NATO, însă nu a fost acceptată. La începutul acestui an, OCDE a primit candidatura României, alături de alte 5 state – Argentina, Brazilia, Peru, Bulgaria, Croația și a început discuțiile legate de aderare, România primind statutul de țară candidată la aderare.

În luna iunie, procesul de aderare a trecut la cea de a doua etapă, prin adoptarea de către consiliul OCDE a Foii de Parcurs pentru procesul de aderare. Aceasta a fost urmată de o misiune oficială a Secretariatului OCDE la București, obiectul acesteia fiind de a informa autoritățile române despre următoarele etape ale procesului de aderare. Delegația a atras atenția autorităților române asupra faptului că este un proces lung și complex, care necesită un nivel ridicat de colaborare, înțelegere strânsă și comunicare permanentă între structurile OCDE și autoritățile române. Așadar, România va trebui să adere la standardele organizației și să respecte toate procedurile necesare.

Costurile aderării

Pe lângă procedurile stabilite pe care trebuie să le urmeze, România va fi nevoită să acopere cheltuielile aferente procesului de aderare. Până acum, României i s-au înaintat două factori din partea Secretariatului OCDE. Acestea trebuie plătite în avans, astfel:

-Factura pe anul 2022, în valoare de 1.528.000 euro, cu termenul limită de plată la 1 septembrie 2022

-Factura pe anul 2023, în valoare de 4.270.000 euro, cu termenul limită de plată la 1 ianuarie 2023

Suma totală pe care România o are de plătit către OCDE până la începutul anului următor este de 5.798.000 euro, conform Profit. Această sumă include toate cheltuielile asociate procesului de aderare, a Foii de Parcurs, dar și a misiunii întreprinse de Secretariatul organizației. În cazul în care vor rămâne resurse financiare neutilizate pe parcursul procesului și până la aderare, acestea vor fi reportate.