Info

Costă mai mult să ai o alimentație sănătoasă? Cheltuielile la care ajungi depășesc bugetul multor români

alimente. sursa sfatul parintilor.ro
sursa sfatul parintilor.ro

Costurile unei alimentații sănătoase pot reprezenta o adevărată provocare. Prețul produselor sănătoase poate ajunge chiar și la dublu față de cele obișnuite, dacă vorbim despre alimente BIO.

Calitatea costă – iar în contextul majorării prețurilor pentru alimente din ultima perioadă, costul unei alimentații sănătoase poate depăși bugetul unei părți a populației. Produsele BIO din magazine pot ajunge chiar la un cost dublu față de varianta lor obișnuită. De exemplu, un litru de lapte obișnuit costă în jur de 5 lei, pe când laptele bio variază între 9 și 15 lei. Aceeași situație o întâlnim și în cazul legumelor cu etichetă bio, un kilogram de ardei gras bio ajunge la suma de 25 de lei.

O alimentație sănătoasă

Cu toate acestea, o alimentație sănătoasă nu înseamnă numai să căutăm eticheta bio și să cumpărăm produsele cele mai scumpe. Tindem să credem că „sănătos” este egal cu „scump”, dar, de multe ori nu este cazul. Putem confunda „sănătos” cu alte etichete care doar măresc prețul unui produs, cum ar fi „organic” sau „fără gluten”.

Cu excepția cazului în care aveți o afecțiune medicală diagnosticată, puteți avea o dietă nutritivă fără să vă faceți griji cu privire la acele etichete suplimentare. Cheia este să mănânci mai multe alimente integrale și mai puține procesate, spun nutriționiștii.

Obezitatea este o problemă tot mai mare de sănătate publică. La nivel global, rata obezității s-a triplat din 1975. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 1,9 miliarde de adulți sunt supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt obezi.

Obiceiurile de zi cu zi ne afectează sănătatea

Generația mai tânără este afectată în special de alimentele bogate în calorii și cu o nutriție scăzută. Nivelurile ridicate de zahăr, grăsimi și sare îi pun pe copii la un risc crescut de diabet de tip 2 și boli de inimă, alături de problem cu dentiția. Poate și mai îngrijorător, obiceiurile formate în copilărie par să rămână pe viață. Este posibil să mâncăm sănătos pentru mai puțin decât prețul unui cheeseburger. Cheia problemei nu este costul, ci cunoștințele, abilitățile și timpul.

Suntem din ce în ce mai condiționați să credem că alimentele sănătoase sunt mai scumpe, din cauza prețului cărnii, peștelui și lactatelor, creșterii „super-alimentelor” și costului mai ridicat al produselor ecologice sau bio. Smoothie-urile cu semințe de chia sunt un lux, ca și toast-ul cu avocado și roșii coapte la soare, dar acestea reprezintă doar trendurile; alimente de bază precum morcovi, linte, cartofi – sunt mai ieftine decât o pungă de chipsuri sau o porție de cartofi prăjiți.

Cum să ne folosim corect resursele

Oamenii cu venituri mici tind să cumpere alimente bogate în calorii, procesate, în loc de fructe sau legume, deoarece sunt mai sățioase. Dar, în timp ce un cheeseburger tine de foame mai mult decât un măr, de tip fast food este dăunătoare pentru sănătatea noastră, mai ales pe termen lung.

La momentul actual, există o multitudine de cărți de bucate, videoclipuri și bloguri care ne învață cum să gătim mese sănătoase, folosind alimente sățioase, într-un timp rezonabil. Chiar dacă putem părea descurajați inițial, soluția cea mai sustenabilă este informarea și crearea unor obiceiuri sănătoase pentru noi și familiile noastre, care să ne permit un stil de viață sănătos, la un buget adecvat posibilităților noastre.