Infofinanciar > Lumea la zi > COP28 s-a finalizat! Însă neînțelegerile continuă
Lumea la zi

COP28 s-a finalizat! Însă neînțelegerile continuă

cop28 (sursă foto: reuters)
sursă foto: reuters

Acordul la care au ajuns săptămâna aceasta aproape 200 de țări în cadrul Conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice de la Dubai este unul important. Acesta solicită acum pentru prima dată tuturor națiunilor să renunțe la combustibilii fosili. Deși acest lucru marchează o etapă importantă, acordul nu este suficient din mai multe puncte de vedere. Și lasă prea mult loc de interpretare, spun analiștii.

Melanie Pill este cercetător în domeniul schimbărilor climatice la Centrul de Dezvoltare Indo-Pacific al Institutului Lowy. Este vorba despre un think tank de politică internațională cu sediul în Sydney. Georgia Hammersley, care se ocupă, de asemenea, de politica climatică, este cercetător asociat la acest centru. Acest text reprezintă o opinie a celor doi, realizată pentru platforma NikkieAsia.

COP28 s-a finalizat

Conferința, oficial cea de-a 28-a Conferință a membrilor (COP) din cadrul Convenției-cadru a ONU în privința schimbărilor climatice, trebuia să se încheie marți dimineață. Cu toate acestea, având în vedere că formulări cruciale din textul de consens erau încă în dispută, delegații au rămas pentru o zi și o noapte suplimentare.

Ziua de miercuri a început cu aprobarea unui text cunoscut sub numele de Bilanțul global. Acesta recunoaște că, în prezent, lumea nu este pe drumul cel bun pentru atingerea obiectivului stabilit în cadrul Acordului de la Paris din 2015 de a limita încălzirea globală la 1,5 C. Noul text subliniază faptul că, pentru a menține 1,5 C, emisiile trebuie reduse cu 43% până în 2030 și cu 60% până în 2035 față de nivelurile din 2019 și că trebuie să se ajungă la un nivel net zero până în 2050.

Însă neînțelegerile continuă

Este semnificativ faptul că textul recunoaște în mod clar constatările oamenilor de știință în domeniul climei. Cu referire clare în ceea ce privește Raportul de sinteză al celui de-al șaselea raport de evaluare al Grupului interguvernamental al ONU. Este vorba despre un raport ce privește schimbările climatice, publicat în martie anul acesta.

În plus, textul include un angajament-cheie al țărilor participante de a tripla capacitatea globală de energie regenerabilă. De asemenea, este vizată și dublarea eficienței energetice până în anul 2030. O altă dispoziție esențială solicită țărilor să „renunțe” la energia produsă de combustibilii fosili până în 2050. Este o formulare mult mai slabă decât au dorit multe națiuni.

Nemulțumiri

Alianța Statelor Insulare Mici, care include Maldivele, Samoa și o serie de alte națiuni din Asia-Pacific, și-a exprimat în mod repetat poziția. Aceasta este una foarte clară. Face referire la faptul că ar trebui inclusă în text o eliminare treptată a combustibililor fosili.

Membrii săi nu au fost prezenți la adoptarea textului final și au obiectat ulterior că este insuficientă recunoașterea constatărilor științifice fără a stabili o direcție clară privind acțiunile necesare, scriu cei doi analiști pentru NikkieAsia.