Infofinanciar > Info > Controverse în procesul de aderare la Schengen. România acuză Bulgaria de practici ilegale
Info

Controverse în procesul de aderare la Schengen. România acuză Bulgaria de practici ilegale

schengen (sursă foto: capital.ro)
sursa foto capital.ro

Aderarea la spațiul Schengen este un întreg proces, la care oficialii români lucrează de mult timp. În cadrul negocierilor purtate, România și Bulgaria și-au prezentat candidatura împreună, pentru a putea permite cât mai repede aderarea la spațiul fără frontiere. Dar, se pare că apar noi situații dificile.

Transportatorii români vin cu noi acuzații la adresa Bulgariei. Aceștia au cerut autorităților române să nu permită intrarea Bulgariei în spațiul Schengen. Până când  „controlul ilegal” desfășurat la nivelul camioanelor înmatriculate în România va fi oprit.

Bulgaria, practici ilegale la frontieră

Se pare că există foarte multe nereguli la frontiera dintre România și Bulgaria. Acestea au fost aduse în atenție de transportatorii români. Care solicită autorităților să refuze intrarea Bulgariei în spațiul de liberă circulație până când nu se va pune capăt „controlului ilegal” asupra camioanelor românești.

La punctul de trecere a frontierei de la Ruse există două parcări. Acestea au rolul de a elimina blocajele din traficul cauzate de numărul mare de camioane. În schimb, aceste parcări au adus multe probleme. Motiv pentru care, stau acum în calea aderării la Schengen.

Sistemul de cozi virtuale

Transportatorii români au venit cu multe acuzații și probleme care apar la granița cu Bulgaria. Aceștia au adus în discuție și lipsa de transparență a noului sistem de cozi virtuale. Dar, transportatorii au precizat că guvernul bulgar tolerează aceste nereguli, lucru care poate afecta calitatea controalelor la frontieră. Astfel, aceștia susțin că Bulgaria nu poate intra cu drepturi depline în Schengen, până când aceste nereguli nu vor fi rezolvate.

Reprezentanții Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) au adresat o scrisoare autoritățile române. Nemulțumirile lor au fost transmise către premier, ministrul Transporturilor, ministrul de Externe și ambasadei României la Sofia. Din dorința de a rezolva problemele, UNTRR a cerut intervenția Guvernul. Deoarece aceștia se confruntă constant cu controale inechitabile și tratamente discriminatorii.

Sesizarea autorităților bulgare

Această cerere de acțiune către Guvern vine după lungi încercări, dar care nu s-au finalizat cu o rezolvare. UNTRR a adus problema în atenția autorităților bulgare și a executivului european la începutul acestui an. Dar până în prezent nu s-a făcut nimic în acest sens. Acesta este și unul dintre motivele pentru care transportatorii români sunt în favoarea separării proceselor de aderare a celor două țări.

Aceste probleme ale transportatorilor români au fost evidențiate și în presa bulgară. „Autoritățile bulgare introduc în mod constant măsuri care blochează granița comună dintre România și Bulgaria” au precizat reprezentanții UNTRR în cadrul unui interviu cu publicația Kpital. Presa bulgară a trimis aceste nemulțumiri și cereri Consiliului de Miniștri din Bulgaria. Dar, nu s-a primi niciun răspuns în acest sens.

Subiectul intrării Bulgariei și României în spațiul Schengen este discutat de peste un deceniu. Austria a făcut concesii în privința admiterii României și Bulgariei în Schengen. Astfel că, de la 1 aprilie 2024, vor fi eliminate controalele la punctele de trecere aeriene și maritime. Dar, până la intrarea completă în spațiul Schengen, mai este un drum lung, conform Mediaflux .