Infofinanciar > Info > Contractele de închiriere pentru locuințele ANL se prelungesc succesiv câte 5 ani! Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Info

Contractele de închiriere pentru locuințele ANL se prelungesc succesiv câte 5 ani! Ce prevede legea promulgată de Klaus Iohannis

Locuințe ANL, Sursă foto: Pressalert
Sursă foto: Pressalert

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a promulgat în cursul zilei de luni actul normativ pentru modificarea Legii 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Astfel, noilor amendamente, după expirarea perioadei contractuale initiale, prelungirea contractului de închiriere se face, succesiv, pe perioade de câte cinci ani.

„Locuinţele pentru tineri destinate închirierii, inclusiv cele construite şi destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialişti din învăţământ sau sănătate (…) se pot vinde titularilor contractelor de închiriere, numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în condiţiile legii”, se arată în actul normativ.

Până la promulgarea acestei legi, contractul de închiriere a locuințelor ANL se putea prelungi doar pentru un an, scriu cei de la Adevărul.

Locuințele ANL din Sibiu, la prețuri accesibile

Potrivit datelor furnizate de autoritățile locale, din totalul de 220 de locuințe administrate de societatea Urbana în Sibiu, în cadrul programelor Agenției Naționale pentru Locuințe (ANL), doar șase sunt libere în prezent. La această rată de acoperire au contribuit decisiv chiriile mici cerute pentru aceste apartamente.

Într-un răspuns acordat celor de la Turnul Sfatului, reprezentanții Urbana SA au transmis că valoarea chiriilor se calculează în funcție de venitul net pe membru de familie, astfel:

a) ANL Independenței: chirie medie lunară – 286 lei; chirie minimă – 59 lei și chirie maximă – 516 lei;

b) ANL Viitorului: chirie medie lunară – 285 lei; chirie minimă – 55 lei și chirie maximă – 530 lei;

c) ANL Ștrand (Alba Iulia, Bârsei, Moga, Aurel Decei, Tilișca): chirie medie lunară – 243 lei; chirie minimă – 77 lei și chirie maximă – 430 lei.

Câte apartamente s-au vândut în Sibiu

Potrivit reprezentanților Urbana, în acest an s-au vândut tinerilor 23 de locuințe, fiind cea mai mare cifră de până acum. De asemenea, prețul mediu de vânzare al acestora a fost de 112.000 lei/apartament, în timp ce un apartament cu o cameră a costat 94.000 lei, iar unul cu două camere – 131.000 lei.

„Menționăm că în noiembrie 2021, prin OUG 55/2021 și HG 1174/2021, s-a modificat modul de calcul al prețului de vânzare al locuinței prin raportarea la valoarea de investiției a imobilului. Anterior calculul prețului se ținea cont de valoarea de înlocuire a imobilului care se stabilea anual de către ANL”, au susținut reprezentanții Urbana SA, potrivit celor de la Turnul Sfatului.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.