Infofinanciar > Info > Contrabanda cu țigarete crește iar. Capturile au ajuns la maximul din ultimii 4 ani
Info

Contrabanda cu țigarete crește iar. Capturile au ajuns la maximul din ultimii 4 ani

accize (sursă foto: Ziarul de Cluj)
Sursa foto: Arhiva companiei

Contrabanda cu țigări a atins un nou maxim în 2023. Capturile de pachete au înregistrat o creștere de 25%, dar pagubele devin tot mai consistente.

În 2023, contrabanda cu ţigarete a crescut până la 8,2% din totalul consumului, conform unui studiu realizat de compania Novel. Anul trecut, valoarea a fost de 7,1%. Conform sursei citate, în noiembrie 2023, piaţa neagră a ţigaretelor reprezenta 8,5% din totalul consumului.

„Pentru întreg anul 2023, cea mai mare creştere faţă de 2022 este notată în nord-est, cu 3,6 p.p. până la 24,5%. Din punct de vedere al provenienţei, în 2023 cea mai mare pondere pe piaţa neagră o deţin produsele provenite din duty free. Acestea reprezintă 37,4%, în creştere cu 4,5 p.p. faţă de 2022. Sunt urmate de cheap whites la 33%, în scădere cu 13,4 p.p. faţă de 2022. Urmează Bulgaria, cu 11,1%, în creştere cu 8,5 p.p. faţă de 2022. În noiembrie 2023, piaţa neagră se menţine relativ constantă în aproape toate regiunile ţării. În nord-est, care rămâne şi în noiembrie regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal, se înregistrează o creştere semnificativă, de 3,9 p.p. până la 29,7%.”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Bulgarii câștigă teren

Conform datelor de pe platforma StopContrabanda.ro, autorităţile române au capturat circa 126 de milioane de ţigări de contrabandă în 2023. Este cel mai ridicat nivel al capturilor din ultimii 4 ani, potrivit Ilenei Dumitru, director juridic şi afaceri externe al Ariei Europa de Sud Est din cadrul BAT,

„Ca sursă de provenienţă a produselor de contrabandă, în 2023 se adaugă produsele destinate pieţei din Bulgaria. Acest fapt impune adoptarea unor măsuri de contracarare a comercializării lor pe teritoriul României. Salutăm decizia Ministerului de Finanţe privind modernizarea infrastructurii vamale prin achiziţionarea a 26 de noi sisteme de scanare, menite să eficientizeze verificarea mărfurilor şi să contribuie astfel la combaterea contrabandei. Totodată, credem că aceste eforturi trebuie susţinute de politici fiscale echilibrate şi predictibile. În România, accizele şi preţurile ţigaretelor sunt deja cele mai mari din UE raportat la puterea de cumpărare. În ţările învecinate produsele din tutun pot fi cumpărate la aproximativ jumătate din preţ. Motiv pentru care contrabanda cu ţigări este o afacere profitabilă pentru grupările infracţionale.”, a declarat directorul BAT.

Este nevoie de o abordare coerentă

Și Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications la JTI România, Moldova şi Bulgaria, a subliniat că în 2023 creșterea contrabandei a venit pe fondul incertitudinii, dialogului inutil şi lipsei de transparenţă.

„În Parlament se află în diverse stadii de dezbatere 12 iniţiative legislative care vizează sectorul tutunului. Prilej de declaraţii populiste, pentru că 2024 va fi an electoral. Această instabilitate se poate traduce însă în perturbarea pieţei legale şi creşterea pieţei negre. Care, chiar şi la nivelul actual, prejudiciază bugetul cu peste 300 milioane euro. Conform execuţiei bugetare la 11 luni, veniturile din accize au însumat 33,64 miliarde lei. În creştere cu 3,7% faţă de anul trecut. În structură, încasările din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat un avans de 8,6%. Dacă nu creştea contrabanda, încasările din accizele pentru produsele din tutun ar fi putut fi mai mari.”, a explicat directorul JTI. În 2022, companiile de tutun, mari contribuabili, au virat la bugetul statului circa 20 miliarde lei, reprezentând accize, TVA şi alte taxe şi contribuţii.

Dragoş Bucurenci, director External Affairs, Philip Morris România, a sublinat neces”tatea unei abordări echilibrate. „Ne dorim să investim şi în anii care urmează în capacităţile de producţie, să exportăm şi să fim un contribuabil solid. Pentru aceasta, este nevoie de o abordare lucidă şi echilibrată a acestui sector, în ciuda presiunilor care vin într-un an electoral. De asemenea, este necesară o strategie naţională integrată de combatere a comerţului ilicit de mărfuri. Care să coordoneze activităţile tuturor instituţiilor de control în acest domeniu.”, a precizat Bucurenci.

Creștere de 25% a pachetelor confiscate

Chestorul de poliţie Aurel Dobre, directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Poliţiei Române, a prezentat palmaresul pe primele 11 luni. Conform sursei citate, poliţiştii au capturat peste 42 de milioane de ţigarete şi 53 de tone de tutun vrac. Conform unui comunicat al Poliţiei de Frontieră, în intervalul menționat, poliţiştii de frontieră au confiscat crica 4,4 milioane de pachete cu ţigări. Este o creştere de 25% comparativ cu perioada similară a anului 2022.

„Comerţul ilegal cu ţigarete constituie un fenomen cu urmări grave. În acest context, Poliţia Română desfăşoară atât acţiuni de prevenire, cât şi de combatere a acestuia. Suntem determinaţi să continuăm lupta pentru diminuarea contrabandei, împreună cu partenerii instituţionali şi din mediul privat”, a precizat Aurel Dobre, citat de Agerpres.