Infofinanciar > Info > Consumatorii casnici au dreptul să nu plătească facturile. În ce condiții se suspendă obligațiile de plată
Info

Consumatorii casnici au dreptul să nu plătească facturile. În ce condiții se suspendă obligațiile de plată

factura pret playtech.ro
Sursa foto: playtech.ro

Conform prevederilor ANRE, consumatorii casnici de curent și gaze beneficiază, în anumite situații speciale, de dreptul legal de a nu plăti factura la curent sau gaze. Opțiunea intră în vigoare de luna viitoare.

De la 1 aprilie, intră în vigoare Ordinul pentru aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei electrice în regim de serviciu universal. Actul normativ introduce o serie de modificări, printre care și cea prin care consumatorul final poate contesta valoarea, consumul sau alte date-cheie ale unei facturi.

„De la 1 aprilie intră în vigoare acele două regulamente pentru furnizarea energiei și a gazelor naturale, care au prevederi similare. (…) Orice client care contestă factura sau solicită informații suplimentare cu privire la factură, indiferent dacă vorbim despre valoare, de preț unitar sau cantitate sau alte elemente ale facturii, are dreptul să primească răspuns de la furnizor la această solicitare în 15 zile lucrătoare și, până când nu primește acest răspuns de la furnizor, obligațiile de plată sunt suspendate”, a explicat vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy-Bege, în cadrul unei intervenții televizate.

Reluarea plății poate veni cu penalități

Potrivit vicepreședintelui ANRE, reluarea obligației de plată a facturii la curent sau la gaze este condiționată de răspunsul entității către care este adresată solicitarea sau contestația.

„Până când nu se soluționează și nu este clar dacă obligația de plată este certă sau nu, clientul nu trebuie să achite factura. Indiferent că vorbim de o contestație la furnizor, ANRE sau ANPC”, a precizat Zoltan Nagy-Bege.

Dacă contestația nu a fost justificată și se depășește termenul de 15 zile lucrătoare, există riscul plății de penalități. „În momentul în care lucrurile sunt clare și se dovedește că factura a fost corectă, atunci trebuie să achite factura cu eventualele penalități, suspendate doar pe acea perioadă de 15 zile lucrătoare, timp în care furnizorul trebuie să răspundă, iar în cazul în care se dovedește că acel client a avut dreptate, furnizorul va reface factura și va corecta suma”, a mai explicat vicepreședintele ANRE, citat de Antena3 CNN.

Ce schimbări vor mai apărea din aprilie

Conform prevederilor ANRE, de la 1 aprilie intră în vigoare un nou model de factură, simplificat, care trebuie adoptat de toți furnizorii care activează pe piața locală.

Ordinul 13 pentru aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei electrice mai are o serie de prevederi speciale pe zona de eșalonare a plătilor. Astfel, dacă factura emisă de furnizor este pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută contractual sau conform reglementărilor în vigoare, acesta are obligația eșalonării la plată a sumelor datorate de client. Perioada de eșalonare trebuie să fie cel puțin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Totodată, și clientul poate solicita la cerere, pe o durată de minim trei luni sau stabilită de comun acord cu furnizorul.

INFOFINANCIAR

Ultimele ştiri economice şi financiare pe plan intern şi internaţional. Infofinanciar vă oferă zilnic ştiri, reportaje, analize, opinii şi interviuri exclusive.