Infofinanciar > Lumea la zi > Conflictul din Orient se extinde. Consulatul iranian din Damasc a fost distrus de un atac aerian al Israelului
Lumea la zi

Conflictul din Orient se extinde. Consulatul iranian din Damasc a fost distrus de un atac aerian al Israelului

Steaguri Israel și Siria, Sursa foto Arhva companiei
Sursa foto Arhiva companiei

Consulatul Iranului din capitala siriană Damasc a fost distrus luni. Presa siriană și iraniană a descris ca fiind un atac aerian israelian. Aceasta ar fi o escaladare aparentă surprinzătoare a conflictului din Orientul Mijlociu care ar opune Israelul Iranului și aliaților săi.

O sursă de securitate libaneză a declarat că unul dintre cei morți este Mohammad Reza Zahedi. Acesta a fost un comandant de rang înalt din Corpul Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC). Televiziunea de stat iraniană a declarat că mai mulți diplomați iranieni au fost uciși.

Reporterii Reuters aflați la fața locului în cartierul Mezzeh din capitala siriană au văzut fumul care se ridica din dărâmăturile unei clădiri care fusese distrusă și vehicule de urgență parcate afară. Un steag iranian atârna de un stâlp în fața dărâmăturilor. Miniștrii de externe sirian și iranian au fost văzuți amândoi la fața locului.

Israelul a lovit în repetate rânduri ținte iraniene în timpul războiului de șase luni din Gaza. Oficialii au refuzat să comenteze incidentul, conform practicii sale obișnuite. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat: „Nu comentăm rapoartele din presa străină”.

Agenția de știri iraniană Tasnim a declarat că cinci persoane au fost ucise în atacul israelian. Agenția de știri de stat siriană SANA a raportat un număr nespecificat de morți și răniți.

De la atacul din 7 octombrie al facțiunii palestiniene Hamas, susținută de Iran, împotriva Israelului, Israelul a intensificat atacurile aeriene în Siria împotriva miliției Hezbollah din Liban, susținută de Iran, și a Gărzilor iraniene. Ambele susțin guvernul președintelui Bashar al-Assad.