Infofinanciar > Esential > O constănțeancă la Stanford: “Incluziunea și diversitatea aduc rezultate în cercetare”
Esential

O constănțeancă la Stanford: “Incluziunea și diversitatea aduc rezultate în cercetare”

Conferința WiDS (sursa foto: infofinanciar.ro)
Sursa foto: arhiva companiei

În cadrul Univesității Stanford există acum un nou centru de cercetare axat pe studierea Inteligenței Artificiale prin dezvoltarea mai multor idei, perspective, puse cap la cap. Stanford Human Artificial Inteligence (HAI) are misiunea de a promova cercetarea, educația și practica în domeniul IA pentru a îmbunătăți condițiile de viață.

Sevda Memet, originară din Constanța, a fost bursieră a Stanford Graduate School, laureată a Marelui Premiu NASA. Aceasta este masterandă în programul MBA al Stanford Graduate School of Business. A obținut distincția de Knight-Hennessy Scholar. În cadrul unui interviu pentu Infofinanciar, aceasta a declarat faptul că un impact major în procesul de cercetare a fost colaborarea dintre public, mediul privat și ONG-uri.

„Atunci când cauți să dezvolți o soluție inovatoare este foarte bine să implici oameni din diverse domenii de activitate, de diverse vârste, de mai multe naționalități”, spune Sevda Memet. „Când am fost la Stanford, am făcut cercetare pe metode de distribuție a vaccinului Covid. Ne-am ocupat de numeroase seturi de date complexe. Am vrut să aflăm care ar fi cel mai eficient mod de a distribui vaccinul în țările în curs de dezvoltare și în țările mai puțin dezvoltate. La acel moment, am inclus și România în această cercetare, iar o mână importantă de ajutor au dat-o atunci studenții”.

Stanford. Mână de la mână

Sevda Memet ține să sublinieze că este foarte important ca la un proces de cercetare să fie implicați studenții. Au idei bune, sunt diferiți, văd lumea poate altfel unii față de ceilalți. În plus, Aceasta spune că un plus la tot acest proces a fost reprezentat tocmai de criteriul diversității.

Într-adevăr, cu toții făceau parte din programul de studiu „Public Policy”, însă fiecare mai avea și altă specializare, pe model de studiu american. „Atunci când implici oameni cu un divers backround educațional, atunci imaginea este una mai de ansamblu în domeniul cercetării”, adaugă Sevda Memet.

Sora acesteia, Elif Memet, studiază tot în Statele Unite în domeniul „Computer Science” vine cu un sfat către studenții din domenii tehnice. Elif spune că, pentru dezvoltarea lor chiar în domeniul în care vor să activeze, să intergeze în studiul lor și alte noțiuni care nu s-ar potrivi neapărat. Însă, din experiența sa și a colegilor săi de peste Ocean, aceste aspecte vin doar ajute la perspectivă mai largă asupra lumii, asupra ideilor.

„Chiar dacă se studiază Inteligența Artificială, de exemplu, îi încurajez să meargă și la un curs de etică, de ce nu? Abilitățile lor vor fi din ce în ce mai bune. Iar în domeniul cercetării, astfel de oameni ajută la apariție de noi idei, noi dezbateri, duc cercetarea mai departe. În acest fel, rezultatul poate fi unul foarte bun pentru societate, spune Elif Memet în cadrul unui interviu pentru Infofinanciar.

Importanța feminină

Sevda Memet spune că, la nivel de gen, încă ar fi nevoie de un balans în ceea ce reprezintă studiul și dezvoltarea Inteligenței Artificiale. Influența minții masculine încă predomină în acest domeniu de activitate. “Chiar și așa, să ne uităm puțin la impactul pe care îl au femeile asupra studiilor. Nu este deloc de neglijat. Femeile vin cu idei foarte bune în acest sens. De aceea este nevoie ca noi, la nivel de societate, să încercăm să susținem tinerele talente feminine ce vor să lucreze în acest domeniu. Căci, da! Este și locul lor acolo, chiar unul bine meritat”, spune Sevda.

Sora acesteia, Elif, ține să sublinieze în cadrul interviului pentru Infofinanciar faptul că un mediu de studiu și de lucru ce nu este inclusiv nu ar duce la dezvoltarea. “Femeile trebuie să fie la fel de bine primite în domeniul cercetării precum bărbații. Iar asta trebuie să pornească încă din perioada studiilor”.