Infofinanciar > Info > Consiliul JAI va dezbate problema aderări României la spațiul Schengen! „Cele două țări trebuie primite în Schengen”
Info

Consiliul JAI va dezbate problema aderări României la spațiul Schengen! „Cele două țări trebuie primite în Schengen”

Romania, spatiul Schengen
sursa foto arhiva companiei

Pe data de 5 decembrie Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), va pune pe agenda discuției tema aderări României și Bulgariei la spațiul Schengen. Fiind pusă mențiunea „posibil” în ceea ce privește votul, cu toate că Viena în continuare se opune.

Decizia de a cere punerea pe ordinea de zi a consiliului JAI a aderării Românie și Bulgariei vine în contextul în care președinția spaniolă a UE, precum și Comisia Europeană au anunțat în mai multe rânduri că cele două țări trebuie primite în Schengen. De asemenea, în iulie acest an, Parlamentul European a adoptat o rezoluție, prin care, indirect, face din Austria o problemă a Uniunii Europene, veto-ul său fiind considerat a lovi la temelia construcției comunitare.

Dincolo de faptul că cetățenii români și bulgari sunt discriminați și costurile economice, eurodeputații atrag atenția că „dreptul de veto asupra aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen poate duce la apariția unui sentiment antieuropean în aceste țări, conducând astfel la o scădere a încrederii în proiectul UE și în instituțiile sale”, potrivit Adevărul.

România, cât mai rapid în spațiul Schengen

Eurodeputatul Siegfried Mureșan a anunțat că PPE a adoptat o nouă rezoluție pentru aderarea României și Bulgariei la Schengen, îndemnând toate partidele membre să își intensifice eforturile în vederea obținerii aderării cât mai rapide.

„Adunarea Politică a Partidului Popular European tocmai a adoptat o rezoluție, susținută de Partidul Național Liberal și de UDMR, prin care cere aderarea cât mai rapidă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen. Noi, Adunarea Politică a PPE, cea mai mare familie politică din Europa, solicităm Guvernului Austriei să își reconsidere poziția și să accepte integrarea României și Bulgariei la Spațiul de liberă circulație”, a anunțat eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Într-o postare pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu, spunea în urmă cu două săptămâni că „va face tot ce îi stă în putință” pentru a convinge actualul Guvern din Olanda, dar și pe cel de dreapta din Austria, care au blocat aderarea țării noastre la zona de liberă circulație, de dreptul României de a fi în Schengen.