Infofinanciar > Info > Conferința „Dare to learn“ va pune România pe harta europeană a educației
Info

Conferința „Dare to learn“ va pune România pe harta europeană a educației

Dare to Learn
Sursa foto: Arhiva companiei

Bucureștiul va găzdui pe 25 și 26 octombrie prima conferință „Dare to learn“, ce va reuni peste 20 lideri globali în educație. La eveniment sunt așteptați să participe 3.500 de profesori, cadre didcatice și directori de unități de învățământ.

Conferința „Dare to Learn“ care va fi organizată la București se anunță a fi unul din cele mai mari evenimente dedicate educației din Europa.

Prima ediție, care se va desfășura pe 25 și 26 octombrie la Romexpo, va aduce laolaltă peste 20 lideri globali din aceste domeniu. Printre aceștia se numără personalități precum John Hattie, Vicky Colbert, Peter Senge, Cami Anderson, Sugata Mitra și Charles Leadbeater. De asemenea, va fi prezent și Zack Kass, fost șef al departamentului Go to Market din cadrul companiei OpenAI.

Evenimentul va găzdui opt conferințe susținute de invitați, precum și 32 de ateliere de formare. Coorganizatori ai conferinței sunt Asociația Română de Literație, Teach for Romania și Finnish Teacher Training Centre.

Învățăm de la cei mai buni

Radu Szekely, fost secretar de stat în Ministerul Educației și președinte al Fundației „Dare to Learn“, a prezentat care sunt așteptările organizatorilor de la acest eveniment.

„Evenimentul «Dare to learn» va fi mai mult decât cel mai mare eveniment pentru educație din România. Va fi coperta unei mișcări prin care să vrem să mutăm discursul de la educație la învățare. Învățarea este un proces pe care un copil trebuie să îl învețe să și-l asume. Învățarea de a învăța este un lucru pe care noi vrem să ne concentrăm. Dar pentru a trece la învățare trebuie să recunoaștem că nu știm ceva sau nu știm nimic.“, a explicat Szekely.

Potrivit acestuia, recunoașterea înseamnă însă vulnerabilizare. „Să ieși să spui «Am nevoie să învăț pentru că nu știu» ne vulnerabilizează. Secole, milenii chiar, profesorul a fost văzut ca un magister care știe totul. A recunoaște că nu știe, că trebuie să învețe și să evolueze îl pune într-o situație vulnerabilă. Ori, ceea ce vrem noi să încurajăm prin această mișcare este să îndrăznim să învățăm. Și să o facem de la cei mai buni.“, a precizat fostul secretar de stat în Ministerul Educației.

„Dare to Learn“, un eveniment unic în România

Președintele Fundației „Dare to Learn“ susține că un astfel de eveniment era necesar în România.

„Am urmărit ani de zile cum, pentru mediul corporatist, au fost aduși în România în diverse conferințe cei mai puternici lideri globali în domeniile respective, cei mai avansați cercetători, care să motiveze și creeze idealuri spre care să se tindă. În educație nu prea am făcut asta. Ne-am mulțumi să spunem «Noi nu avem, noi nu putem să facem așa ceva.» Am vrut să ridicăm foarte mult ștacheta în ceea ce privește învățarea și educația. Așa că am decis să-i aducem în România pe cei mai buni din domeniu. Și cred că am reușit. Este pentru prima dată când această pleiadă de speakeri se află pe aceeași scenă, oriunde în lume.“, a explicat Radu Szekely.

Fostul secretar de stat a explicat că prin această conferință se urmărește crearea de modele în direcția individualizării învățării și a înțelegerii profunde.

„Ne dorim ca această conferință să pună România pe harta educației europene dintr-o altă perspectivă. Schimbarea poate să înceapă și aici. Nu trebuie să adopăm întotdeauna modelele din afară. Ci trebuie să le luăm, să le adaptăm și să creăm un model propriu care să funcționeze pentru copii noștri.“, a mai precizat Szekely.