Infofinanciar > Info > Concluzii după vizita lui Marcel Ciolacu în SUA! Se anunță investiții majore
Info

Concluzii după vizita lui Marcel Ciolacu în SUA! Se anunță investiții majore

Concluzii după vizita lui Marcel Ciolacu în SUA! Se anunță investiții majore
sursă foto: arhiva companiei

După terminarea vizitei de patru zile a premierului în SUA s-a ajuns la primele concluzii. Un pas important pentru țara noastră constă în eliminarea vizelor pentru români în anul 2025.

Dacă vizele vor fi eliminate, românii vor putea călători fără probleme în America. Dar ca acest lucru să se întâmple, România trebuie să îndeplinească o condiţie. Adică trebuie să aibă rata de refuz de 3%, în contextul în care anul trecut acest procent era de peste 10%.

Premierul, Marcel Ciolacu, a luat parte la mai multe discuții importante în cadrul acestei vizitei în SUA. Unde a vorbit cu mai mulți oficiali americani. Discuțiile s-au axat pe atragerea de investiţii americane pentru România. În domenii precum apărare, energie şi tehnologie.

Investițiile din domeniul apărării

Marcel Ciolacu a declarat că dorește realizarea unui hub regional de mentenanță pentru avioanele F-16 în România. Cu ajutorul investiţiilor americane în industria de apărare. În anul 2030, premierul mai dorește ca primele avioane de luptă F-35 să ajungă pe teritoriul României. Acestea sunt cele mai moderne avioane de luptă. De asemenea pe lângă achiziționarea acestor avioane, statul român are de gând să cumpere și tancuri dotate cu înaltă tehnologie.

Costurile întregului program sunt estimate la 6,5 miliarde de dolari, iar achiziția trebuie aprobată de congresul de la Washington.

Importanța strategică a Mării Negre a fost inclusă în documentele oficiale ale NATO. Ceea ce arată că Marea Neagră este o ţintă a agresiunii ruse. Statele Unite se angajează prin acest document să lucreze în cadrul NATO şi cu ceilalți aliaţi. Pentru a dezvolta o prezenţă maritimă în Marea Neagră. Acest lucru ar putea însemna noi investiţii americane în apărare, energie, transport și infrastructură.

Investiții Google

Legat de tehnologie, Marcel Ciolacu a purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii Google. Delegaţia română la SUA şi-a arătat interesul față de companie pentru a investi în România. Această investiție poate crea un centru de date care ar aduce mii de locuri de muncă pentru români. Marcel Ciolacu a transmis că reprezentanții Google sunt de părere că România are o resursă umană uriaşă în domeniul IT. Specialiştii români sunt printre cei mai bine cotaţi pe plan mondial.

Premierul a mai declarat că avem nevoie şi de parteneri Google pentru a construi un sistem modern şi eficient „astfel încât românii să nu mai fie puşi pe drumuri la zeci de instituţii, astfel încât să putem reduce evaziunea fiscala şi să putem creşte colectarea la buget”

La New York s-a discutat și despre zona energetică. Marcel Ciolacu şi delegaţia română din care fac parte miniştrii apărării de externe, dar şi ministrii economiei, au avut întrevederi cu reprezentanţii asociaţiilor evreieşti, precum şi cu Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite. Delegația română a purtat discuții și cu Dennis Frances, preşedintele Adunării Generale din cadrul Organizației Națiunilor Unite (ONU), scrie Observatornews.ro