Infofinanciar > Info > Compania Pfizer dă în judecată statul român! Care este motivul
Info

Compania Pfizer dă în judecată statul român! Care este motivul

Pfizer sursă foto: Reuters
sursă foto: Reuters

Compania Pfizer a dat în judecată statul român pentru că nu cumpărat dozele de vaccin care au fost comandate în timpul pandemiei. Statul a comandat 28 de milioane de doze de vaccin anti-COVID la vremea respectivă.

Pfizer vrea ca statul român să plătească 550 de milioane de euro. Acest lucru reprezintă jumătate din cantitatea de doze comandată. Adică 14 milioane de doze de vaccin. În depozitele din România încă există vaccinuri și echipamente de pe timpul pandemiei care urmează să expire.

Câte doze au fost folosite

În luna noiembrie a anului 2023, nu s-a efectuat nicio vaccinare cu serul provenit de la Pfizer. Nici vaccinurile care provin de la alte companii nu au fost folosite. La nivel național au fost folosite doar 245 de doze, arată datele Institutului Naţional de Sănătate Publică privind vaccinarea COVID.

„Avem o cantitate de 1,2 milioane de doze de vaccin de la Moderna care a fost livrat în contrapartidă cu un avans plătit în 2021 de conducerea ministerului de atunci”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

Dosarul vaccinurilor COVID

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a transmis că mai mulți miniștrii sunt urmăriți penal pentru abuz în serviciu. Printre aceștia se numără Miniștrii Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, dar și fostul secretar de stat, Andrei Baciu. De asemenea, și fostul premier Florin Cîțu este urmărit penal. Ei sunt urmăriți penal în dosarul vaccinurilor anti-COVID19.

DNA a mai precizat că în contextul achiziționării de vaccinuri anti-COVID la nivelul Uniunii Europene (UE), „statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”. Astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite”, scrie B1TV.ro