Infofinanciar > Info > Comisia Europeană: România va înregistra o diminuare a creşterii economice
Info

Comisia Europeană: România va înregistra o diminuare a creşterii economice

rectificarea bugetară (sursă foto: infoactual.ro)
Foto: facebook.com

Conform previziunilor economice ale Comisiei Europene, România va înregistra o diminuare a creşterii economice.

În paralel, inflaţia va scădea semnificativ abia în 2024 şi 2025. Ceea ce înseamnă că încă există presiuni pe puterea de cumpărare a populaţiei. Deficitul bugetar este estimat la 6,3 la sută din PIB, urmând să scadă cu un procent în 2024.

Comisia Europeană: România coboară

Raportul Comisiei Europene pentru tot spațiul comunitar arată că economia europeană a pierdut în 2023 din impulsul de creștere. Totul pe fondul inflației, a cererii externe scăzute și a constrângerilor monetare. Creșterea economică pentru 2023 este revizuită negativ față de previziunile din primăvară, de la un procent la 0,6 procente.

Comisarul Paolo Gentiloni: ”Mă aștept ca anul viitor să înregistrăm o creștere economică modestă. Pe măsură ce presiunea inflației se reduce și pe măsură ce piața forței de muncă rămâne stabilă. Mai mult, datorită Planurilor de Redresare și Reziliență, mă aștept ca deficitul și datoria statelor comunitare să se reducă gradual. Se adaugă însă și tensiunile geopolitice. Acestea au un aport negativ, pentru că au crescut gradul de incertitudine și de risc”.

PIB în scădere

Creșterea Produsului Intern Brut al României este corectată în scădere, în speță, 2,2% față de 4,6 procente anul trecut.

Cauza este compusă din mai mulți factori: inflația mai ridicată decât media europeană, o cerere externă scăzută, dar și condițiile de finanțare restrânse. Creșterea reală a PIB-ului ar putea fi de 3,1 în 2024 și 3,4 în 2025.

Creșterea ar urma să fie susținută de majorarea veniturilor. Dar și de scăderea impactului dobânzilor, de consumul și investițiile publice. Investițiile vor rămâne principalul contributor la creșterea PIB-ului în orizontul de prognoză, în special cele cu finanțare europeană.

Deficitul public este estimat la 6,3% din PIB în 2023, un deficit mai mare decât cel estimat de Guvernul român, 5,7 procente. Pentru 2024, deficitul este aproximat la 5,3% și apoi, la 5,1 în 2025. Comisia spune că scăderea graduală va fi ajudată și de măsurile de consolidare fiscală care urmează să fie implementate în ianuarie.