Infofinanciar > Info > Analiză la sânge din partea CE. Creșterea economiei românești a încetinit în 2023
Info

Analiză la sânge din partea CE. Creșterea economiei românești a încetinit în 2023

Economie Sursa foto Romania TV
sursa foto Romania TV

România este afectată de multe probleme la nivel financiar. Ne confruntăm cu un deficit bugetar foarte mare. Care pune în pericol economia statului. În acest sens, Comisia Europeană a venit cu un nou raport. Potrivit căruia, creșterea economiei a României a încetinit la valoarea de 1,8% în 2023.

Creșterea economică a României a fost afectată de mai multe evenimente și factori. Ritmul a avut ca principală cauză inflația și scăderea creditării private. Experții europeni vin cu noi previziuni legate de starea economică a țării în 2024.

Creșterea economică a României

Economia României a încetinit la 1,8% în 2023. La nivel de cauză fiind inflația și creșterea mai lentă a creditării private, care a limitat cererea internă. Cererea externă a rămas, de asemenea, slabă. Cu toate acestea, previziunile Comisiei Europene estimează că în 2024 creșterea va accelera până la 2,9%. Proiecția Comisiei este în scădere față de prognoza sa din toamnă. Fiind vorba de un minus de 0,4 puncte procentuale.

Institutul Național de Statistică (INS) a raportat că PIB-ul României a crescut cu 2% în 2023 față de anul precedent. De asemenea, instituția europeană estimează o creștere economică bună în anul următor. Fiind vorba de o predicție de 3,2% pentru 2025. Potrivit previziunilor Comisiei Europene, inflația va fi de 5,8% în 2024 și 3,6% în 2025. Fiind vorba de o scădere față de cifrele din 2023 de 9,7%.

Ultimele luni din 2023, un impuls pentru economie

Încetinirea consumului privat și scăderea stocurilor au fost compensate de o expansiune puternică a formării brute de capital fix. Care a fost stimulată de investițiile publice în infrastructură sprijinite de UE. Între timp, impactul negativ al exporturilor nete asupra creșterii s-a diminuat. Două majorări ale salariului minim, combinate cu o piață a muncii solidă, au contribuit la compensarea declinului venitului real al populației.

Datele indică faptul că economia a căpătat un anumit impuls în ultimele luni ale anului 2023. Datorită vânzărilor cu amănuntul și sectoarelor de servicii și construcții. Astfel, revenindu-și după un al treilea trimestru lent.

Perspective economice pentru 2024

Potrivit unei evaluări a Comisiei Europene, se preconizează că în 2024 creșterea PIB-ului real va fi de 2,9%. Ceea ce este ceva mai puțin decât proiecțiile din toamnă. Datorită probabilității unei creșteri mai rapide a creditului privat și a majorării continue a venitului disponibil real. Investițiile vor fi în continuare principalul motor al creșterii PIB-ului în acest an. Deși consumul privat va urma un ritm ascendent.

În 2024, se anticipează că politica monetară va continua să fie strictă. Aceasta se va relaxa progresiv, pe măsură ce presiunile inflaționiste vor scădea. Potrivit experților, creșterea reală a PIB-ului în 2025 va fi de 3,2%. Ceea ce este, de asemenea, mai puțin decât previziunile făcute în toamna anului 2023. Lucru care va fi generat de cererea externă mai puternică și relaxarea restricțiilor monetare și financiare.

Majorarea prețurilor

Până la sfârșitul anului 2023, rata inflației care nu includea alimentele și energia încetinise. De asemenea, era încă mai mare decât rata inflației globale. Din cauza creșterilor rapide ale prețurilor la produsele nealimentare și la servicii.

Comisia Europeană anticipează că prețurile vor continua să scadă. Cu excepția unei întreruperi de scurtă durată, la începutul anului 2024. Care a fost cauzată de majorarea impozitelor indirecte, conform News.ro.