Infofinanciar > Info > Codul Rutier, modificat! Apar reguli drastice pentru șoferi
Info

Codul Rutier, modificat! Apar reguli drastice pentru șoferi

codul rutier (sursă foto: dreamstime) 2024
sursă foto: dreamstime

Codul Rutier are mari șanse să die modificat din nou. Se menționează de această dată că echipajele de Poliție vor putea verifica și asigurările RCA. Iar noile reguli sunt acum destul de drastice. Dacă asigurarea RCA este expirată, iar polițiștii rutieri descoperă acest lucru, se impune suspendarea de drept a înmatriculării vehiculului.

Aceste schimbări sunt acum notate într-un proiect de lege pus recent în dezbatere publică. Printre aletel, se menționează și posibilitatea radierii unei mașini, din oficiu, adică ștergerea vehiculului din registrele instituțiilor competente. Această activitate va putea fi realizată chiar de autoritatea care a făcut înmatricularea. Această situație va apărea atunci înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni pentru nesolicitarea transcrierii transmiterii dreptului de proprietate. Dar și în momentul în care înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea inspecției tehnice periodice (ITP).

Codul Rutier, modificat

Însă, chiar și așa, altă reglementare a dus recent la foarte multe discuții în spațiul public. Faptul că reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne (MAI) propun prin proiectul de OUG ca în Codul Rutier să apară o modificare legată de RCA. Dacă sunt găsite înnereguli, se va putea suspend înmatricularea vehicului respectiv. Pentru a evita această problemă, șoferii vor trebui să aibă întotdeauna o asigurare RCA valabilă pentru mașina pe care o conduc.

Până acum, polițiștii din cadrul brigăzii rutiere aveau voie să verifice ITP-ul. Însă dacă această lege va trece și va fi promulgată, polițiștii vor putea solicita și asigurarea RCA la control. Iar asancțiunile sunt destul de dure. În plus, se va putea radia un vehicul atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de nouă luni. Asta după ce noul proprietar nu a solicitat transcrierea transmiterii dreptului de proprietate. Dar și atunci când înmatricularea a fost suspendată timp de trei ani pentru expirarea sau, după caz, anularea ITP.

Apar reguli drastice pentru șoferi

Se anunță și majorarea punctului de amendă. Acesta este în prezent 145 de lei, iar membrii Poliției Române cer acum majorarea valorii acestuia. Argumentul acestora esta mărirea salariului minm pe economie. Astfel, punctul de amendă va putea ajunge de la 1 ianuarie 2024 la suma de  165 de lei. Potrivit legii în vigoare, punctul de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe economie. Iar în Codul Rutier se specifică foarte clar că, odată cu majorarea salariului minim, și punctul de amendă trebui majorat.

De asemenea, polițiștii au mai venit cu propunerea ca amenzile să crească de la 1 ianuarie 2024. Tocmai de pe urma faptului numărul de abateri de la Codul Rutier este unul în creștere. Au lod din ce în ce mai multe accidente. Țara noastră este pe primul loc în UE în ceea ce privește numărul victimelor din accidente rutiere, cu o medie dublă față de cea din Uniune, scrie romaniatv.net.