Infofinanciar > Info > Cod roșu de greve în România. Angajații Metrorex se alătură profesorilor și cadrelor medicale
Info

Cod roșu de greve în România. Angajații Metrorex se alătură profesorilor și cadrelor medicale

stiriromania.ro
FOTO: stiridin romania.ro

Greva personalului din sistemul de învățământ a declanșat un efect de domino. După ce angajațiii din sistemul medical au protestat astăzi, 8 iunie 2023, pe străzile Capitalei, la ușa Guvernului mai bate un sindicat care solictă creșteri salariale, în caz contrar vor începe demersurile pentru sistarea activității.

Dat fiind faptul că pe 7 iunie 2023 Contractul colectiv de Muncă în vigoare la Metrorex a expirat, iar negocierile nu au avut niciun rezultat, a venit rândul sindicaliștilor din transportul subteran să amenințe cu sistarea activității.

Contractul Colectiv de Muncă al angajaților Metrorex a expirat

Anunțul vine la mai puțin de o zi după ce sindicaliștii STB au anunțat la rândul lor că este foarte probabil ca după expirarea contractului de muncă ca șoferii și vatmanii să urmeze exemplul cadrelor didactice.

Pe canalele de comunicare internă a sindicaliștilor societății de transport subteran din București circulă un document prin care este precizat faptul că pe 6 iunie au avut negocieri pentru prelungirea Contractului Colectiv de Muncă.

Întâlnirea precedentă a celor două comisii s-a consumat pe 24 mai dată la care conducerea Metrorex a precizat că nu are posibilitatea de a opera o creștere salarială pentru angajații societății.

„De dimineață (marți, 6 iunie), am fost invitați la sediul Societății, să negociem. De bună credință și dorind să găsim rezolvarea, am mers la întâlnire. Din păcate, administrația a comunicat același lucru, și anume acela că nu este în măsură sa înainteze o ofertă de creștere salarială, că încă se fac analize și calcule” se arătă în documentul respectiv.

Angajații Metrorex pot declanșa greva generală oricând

„Constatând ca administrația nu are niciun răspuns pentru niciuna din primele patru revendicări ale sindicatului, echipa USLM s-a retras, din nou, de la negocieri. De ce? Pentru că administrația nu știe când se plătesc drepturile din trecut, nu știe cand se aplică prevederile procesului verbal din iunie 2022, când se acordă asigurările private de sănătate, când se acordă o creștere salarială.

Am atras atenția asupra faptului că în două zile expiră actualul CCM și sunt premisele declanșării unui conflict colectiv de muncă la metrou. În acest sens, în perioada imediat următoare USLM va distribui către membrii săi programul acțiunilor sindicale ce vor urma, precum și tabelele pentru greva de avertisment și pentru greva generală. Nu uitați că lupta este permanentă și doar uniți vom câștiga, pentru că unitatea este viitorul”, se arată în informarea către membrii de sindicat.

În conformitate cu prevederile legale stipulate în Codul Muncii care fac referire la declanșarea grevei generale, angajații Metrorex au tot dreptul de a suspenda activitatea, dat fiind fatpul că înțelegerea cotractuală colectivă a expirat, potrivit Realitatea.net.