Infofinanciar > Info > Cod roșu de caniculă. Vremea în România devine insuportabilă
Info

Cod roșu de caniculă. Vremea în România devine insuportabilă

cod-rosu-canicula
Sursă foto: arhivă

Temperaturile caniculare își fac simțită prezența în toată România, în special în sudul teritoriului. Sâmbătă și duminică, meteorologii au emis două avertizări Cod roșu care vizează mai multe județe ale țării.

România va fi lovită de un val de căldură persistent și intens. „Valul de căldură se va menține în Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și local în Crișana, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime se vor situa în general între 31 și 34 de grade. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități”, au atras atenția meteorologii.

Noaptea va fi tropicală

Temperaturi ridicate vor fi și vineri, 21 iunie 2024, Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă. În general termometrele vor urca până la 33- 36 de grade. Indicele temperatură- umezeală va depăși pragul de 80 de unități.

Noaptea temperaturi vor fi tropicale, minimele înregistrate se vor situa în jurul valorii de 20 de grade.

Codul roșu de caniculă de sâmbătă și duminică vizează cinci județe ale teritoriului. Temperaturile vor fi și mai ridicate în cinci județe ale țării. În data de sâmbătă 22 iunie județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș se vor lupta cu valori termice de până la 40 de grade Celsius la umbră.

„În județele Dolj, Olt, Teleorman și sudul județelor Vâlcea și Argeș, valul de căldură va fi intens și persistent. Iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a patra zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minie, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, a avertizat ANM.

Cod roșu de caniculă în România

Avertizarea de duminică, 23 iunie 2024, se extinde. Prin urmare, vor fi acoperite și județele Giurgiu și Dâmbovița.

„În județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, în sudul județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, precum și în municipiul București. Valul de căldură va fi intens și persistent, iar temperaturile vor fi deosebit de ridicate, pentru a cincea zi consecutiv. Temperaturile maxime vor fi de 38…39 de grade, iar cele minime, se vor situa în jurul a 20 de grade (nopți tropicale). Va fi caniculă și disconfort termic deosebit de accentuat. Iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități”, menționează ANM.

În ceea ce privește următoarea perioadă, temperaturile vor avea o tendință de scădere. Astfel, se vor înregistra valori termice de 34-45 de grade în sudul țării.

Meteorologul Meda Andrei a tras un semnal de alarmă. Spunând că la nivelul întregii țări vor avea loc fenomene de instabilitate în momentul schimbării masei de aer cald.

„Atenție, atunci când se schimbă o masă de aer atât de cald, și cu câteva grade, uneori mai multe grade, se întâmplă să apară instabilitate atmosferică accentuată. Prin urmare, da, scăpăm încet-încet de temperaturile acestea ridicate, însă va fi o perioadă în care, la un moment dat, fiecare regiune va experimenta din nou fenomene specifice instabilității atmosferice accentuate. Vor fi vijelii, grindină de dimensiuni medii, poate chiar mai mari, ploi torențiale, acumulări de cantități mai mari de apă în momentele în care se va face trecerea de la o masă de aer foarte caldă la cea care va veni dispre Euripa Centrală”, a avertizat Meda Andrei, potrivit adevarul.