Infofinanciar > Info > Cod portocaliu de fenomene periculoase! Vine potopul peste România
Info

Cod portocaliu de fenomene periculoase! Vine potopul peste România

vremea playtech.ro
sursa foto playtech.ro

Odată cu data 1 iunie, românii se bucură de o minivacanță destul de lungă, realizată prin unirea a două sărbători. Prima zi a lunii a fost liberă, oferite de stat cu ocazia sărbătoririi Zilei Copilului. De asemenea, o altă celebrare vine pe data de 4 și 5 iunie, zile libere destinate sărbătorii de Rusalii. Aceste două ocazii fiind atât de apropiate, statul a oferit oamenilor încă o zi liberă, făcând punte cu weekend-ul. Astfel, românii au parte de 5 zile libere de la stat, în intervalul 1-5 iunie.

Această minivacanță destul de lungă a oferit prilejul programării unor vacanțe și a altor activități, desfășurate în aer liber, pentru relaxare și distracție. Dar, vremea din această perioadă nu este în favoarea oamenilor. Se anunță din ce în ce mai multe avertismente de vreme rea pentru diferite regiuni din țară.

Cod portocaliu de vreme rea

Anunțurile cu privire la vreme au dat peste cap planurile de vacanță ale românilor, care nu se or putea bucura de soare și vreme caldă. În această perioadă, care în mod normal nu avea parte de fenomene atât de diverse, oamenii se vor confrunta cu fenomene periculoase și ploi abundente. Deși anunțurile meteorologice de până acum au adus multă tristețe în rândul oamenilor, acum experții vin cu avertismente și mai neplăcute. Mai multe județe din țara noastră au intrat sub avertisment de cod portocaliu. Ploilor abundente li se vor alătura descărcări electrice și vânt puternic.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) aduce mai multe vești deprimante despre vreme. Potrivit datelor, furtuni puternice vor afecta teritoriul, în special fiind prognozate pentru două județe din țară. Este vorba despre județul Caraș-Severin, care include localitățile Glimboca, Rusca Montană, Oțelu Roșu și Zăvoi. Specialiștii prognozează precipitații însemnate sub formă de averse torențiale, în aceste zone. Pe lângă grindina și vijelii, furtunile și fulgerele vor face parte din cadrul acestor fenomene, desfășurate cu precădere în cele două județe. Se anticipează că vor cădea între 35 și 40 de litri pe metru pătrat.

Un alt județ extrem de afectat de aceste fenomene meteorologice extreme este Alba. Meteorologii prognozează ploi cu un volum total de 35 până la 40 de litri pe metru pătrat. În plus, la fel ca în Caraș-Severin, vor exista și alte fenomene ce vin la pachet cu ploile torențiale. Locuitorii zonei se vor confrunta cu grindină, rafale puternice și descărcări electrice. Cele mai afectate zone din acest județ vor fi Alba Iulia, Cugir, Zlatna, Ighiu, Vinţu de Jos, Galda de Jos, Șibot, Meteș, Săliştea și multe altele.  Avertizarea emisă de meteorologi este destinată unei perioade de 6 ore, fiind descrisă ca nowcasting.

Vremea strică minivacanța românilor

În această perioadă, românii ar trebui să se bucure de minivacanța de Rusalii. Dar fenomenele meteorologice nu se potrivesc cu planurile românilor. Avertismentele multiple cu privire la vremea nefavorabilă le strică oamenilor concediul meritat. Meteorologii ANM au emis ieri un cod galben de vreme rea, care a fost valabil în 17 județe din toată țara. Conform experților, oamenii trebuie să se aștepte la furtuni puternice, grindină și vijelii în aceste localități. Dar, locuitorii din Alba și Caraș-Severin vor avea parte de o vreme contrar așteptărilor, cu multe instabilități și fenomene periculoase, conform Click .