Infofinanciar > Info > Cod galben de vijelii și instabilitate atmosferică. Sunt afectate cinci județe
Info

Cod galben de vijelii și instabilitate atmosferică. Sunt afectate cinci județe

cod-galben-vijelii
Sursa foto: Dobrogea TV

Deși vremea este caldă și frumoasă în majoritatea țării, meteorologii au emis un cod galben de vijelii și instabilitate atmosferică.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, o atenţionare de cod galben de vijelii și instabilitate atmosferică. Avertizarea este valabilă până duminică dimineaţa în cinci judeţe din vestul ţării.

Astfel, conform sursei citate, avertizarea este valabilă în intervalul 23 septembrie, ora 18:00 – 24 septembrie, ora 3:00. Zonele vizate de atenționare sunt Crişana, Banat şi Maramureş.

În aceste regiuni se vor înregistra perioade cu intensificări ale vântului şi vijelii. Vitezele rafalelor de vânt vor ajunge la 55-60 km/h şi izolat vor depăși 70 km/h. Local vor fi şi averse, descărcări electrice şi grindină. În urma acestor fenomene, se vor acumula cantităţi de apă de 15-20 l/mp şi izolat de peste 25 l/mp în intervale scurte de timp.

ANM mai atenționează că, duminică, se vor menține manifestările de instabilitate atmosferică în jumătatea de vest a ţării.

Cum va fi vremea astăzi în țară

În majoritatea regiunilor țării, astăzi temperaturile trec de 30 de grade. Iar în sud și în sud-vest vom avea caniculă și disconfort termic.

În Dobrogea avem cer senin, iar în Bărăgan urmează o după-amiază caniculară, cu 36 de grade în termometre. Indicele temperatură-umezeală depășește pragul critic de 80 de unități, iar vântul are unele intensificări la malul mării.

Vreme frumoasă și caldă se consemnează și în Moldova sudică și în nordul Munteniei. Norii apar sporadic, vântul este moderat, iar după-amiază se temperaturile vor crește și se va atinge 33 de grade.

În jumătatea nordică a Moldovei și în Bucovina, este soare și cer senin, iar la amiază maximele ajung la 31 de grade.

Ș în nordul Transilvaniei și în Maramureș, vom avea soare și temperaturi de peste 30 de grade. Spre seară norii se înmulțesc și există o probabilitate crescută de averse însoțite de descărcări electrice. În sudul Transilvaniei, după o dimineață mai rece în depresiuni, vremea se încălzește. La amiază, temperaturile ajung la 33 de grade în zona vestică, dar pe seară cerul se înnorează și apar averse destul de serioase.

În Oltenia urmează o zi însorită și foarte caldă, cu temperaturi apropiate de pragul caniculei.

Caniculă de-a dreptul vom avea după prânz în Lunca Dunării, unde se vor înregistra 36 de grade la umbră și un stres termic accentuat.

Vremea în Capitală, pe Litoral și la munte

În București, astăzi avem cer senin și va fi foarte cald. După-amiaza temperatura crește până la 34 de grade, o valoare cu aproape 10 grade mai mare decât media normală pentru această perioadă. La noapte minima ajunge la 18 grade.

La munte, temperaturile cresc și se anunță o zi însorită. După-amiaza se adună însă câțiva nori de ploaie. Pe seară și la noapte, mai ales în Occidentali și în vestul Meridionalilor, se vor consemna averse abundente.

Pe Litoral, cerul este senin, dar vântul prezintă intensificări. Valorile maxime vor fi de 26 de grade pe plajă, iar temperatura apei – de 24 de grade în apă, conform protv.ro.